У населених пунктах Луганської області, віднесених до 107 одномандатного виборчого округу, зафіксовані випадки збору в агітаційних наметах одного з кандидатів – мажоритарників анкетних даних мешканців міста. Про це повідомляють представники ОПОРИ з Луганщини.

Зокрема, у містах Лисичанську, Попасній, Привіллі та Новодружеську з агітаційних наметів з характерним написом «Р команда #1978» кандидата – самовисуванця  Сергія Рибалки 1978 року народження роздаються агітаційні матеріали (в окрузі балотується 4 особи з прізвищем «Рибалка», двоє з ниє є повними тезками. Позначка «#1978» використовується зазначеним кандидатом аби відрізнятися від інших). Водночас, представниками кандидата під приводом формування «команди прихильників» також пропонується мешканцям міста надати свої анкетні дані, адреси проживання та контактні номери телефонів.

Під час неформальних бесід з містянами, волонтери зазначають, що ці списки також формуються «для надання допомоги» у сфері ЖКГ через звернення до народного депутата (на даний час Сергій Рибалка є чинним нардепом, обраним у 2014 році за списками Радикальної партії Олега Ляшка).

Крім того, сам кандидат у ЗМІ активно просуває медійний контент щодо своєї причетності та представників його команди до надання безкоштовної допомоги школам, спортклубам, відновлення та побудови дитячих майданчиків, а також відновлення доріг у місті Лисичанську. Зокрема, до досягнень «Р команди #1978» відноситься благодійне  відновлення крівлі середньої школи №25 у Новодружеську, завіз ґрунту до школи №8 Лисичанська,  ремонти доріг у 41-му мікрорайоні та поблизу ринку і вокзалу Лисичанська, відкриття дитячих площадок на пляжі міста Попасна тощо.

Відповідно до ч. 1 ст. 68 Закону  «Про вибори народних депутатів України» передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію - суб'єкта виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України. В тому числі це може бути і проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрації фільмів та телепередач чи інших публічних заходів за підтримки партії - суб'єкта виборчого процесу чи кандидата у депутати, а також оприлюднення інформації про таку підтримку, про що йдеться у п.7 ч. 2 ст. 68 Закону. Разом з тим, ч.14 ст. 74 того ж Закону забороняє проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, може розцінюватися як непрямий підкуп виборців.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.