За фактом звернення до ОПОРИ жительки Запоріжжя щодо агітації неповнолітнім за кандидата в нардепи Владислава Куценка — порушень не виявлено. Однак 11 та 12 липня спостерігачі зафіксували розповсюдження листівок із маркерами чорного піару на користь Владислава Куценка й проти Петра Сабашука.

До Громадянської мережі ОПОРА звернулася місцева мешканка, яка повідомила, що стала свідком розповсюдження неповнолітнім агітації за кандидата у народні депутата  Владислава Куценка. Інцидент стався 10 липня у Запоріжжі за адресою вулиця Чумаченка, 34. За словами громадянки, із підозрою про можливе порушення законодавства вона викликала поліцію, подальші події в письмовому вигляді описала так: «Наряд поліції приїхав майже через півтори години. Дільничного, як обіцяли, поліція не привезла з собою, не було також і представника ювенального відділу. На камеру та протокольно нічого не фіксували. Дитина сказала, що їй обіцяли сплатити 30 гривень. Працював хлопець приблизно три години. Повний рюкзак роздав. Спочатку на зауваження реагував агресивно, десь телефонував і скаржився, відправляв моє фото».

12 липня начальниця відділу комунікації Головного управління Національної поліції в Запорізькій області Катерина Людвік пояснила: «Дійсно був такий виклик. Наряд поліції приїхав оперативно, оскільки патрульна машина перебувала поблизу.  Коли прибули, на місці нікого не було виявлено. Правопорушення в цей час не відбувалося. Відтак, опитати також нікого неможливо було. Жодних інших заяв з цього приводу не подавалося».

11 липня спостерігачі ОПОРИ помітила у Запоріжжі поблизу зупинки «Університетська»  роздачу листівок на підтримку Владислава Куценка. Також ці матеріали містили непряму критику кандидата у народні депутати, самовисуванця Петра Сабашука. Зокрема, були надруковані тексти: «Загроза! Знову проривається Сабашук... Не допусти»  тощо.

На підставі можливих маркерів «чорного піару» представники ОПОРИ викликали поліцію, склали акт та надали пояснення правоохоронцям. 12 червня роздача таких листівок була помічена на зупинці транспорту «Малий ринок».

11 червня ми вже фіксували поширення схожих за змістом матеріалів зі згадкою цих кандидатів. Владислав Куценко та Петро Сабашук балотуються в одномандатному виборчому окрузі №74, що включає в себе Комунарський та частина Олександрівського районів міста Запоріжжя.

Нагадуємо, що згідно з ч. 10 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» забороняється розповсюдження завідомо недостовірних або наклепницьких відомостей про партію — суб'єкта виборчого процесу або про кандидата у депутати, недостовірний або наклепницький характер яких встановлено у судовому порядку.

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.