У межах округу зафіксований борд на користь кандидата-самовисуванця Олексія Липовецького, який має ознаки символіки партії «Голос». Крім того, передвиборча програма кандидата містить текст пісні лідера вище названої партії.

Олексій Липовецький кандидат-самовисуванець, член політичної партії «5.10». Журналіст ТОВ «Інформаційне агентство «Голос народу». Жодної агітації на користь кандидата спостерігачі ОПОРИ не зустрічали до минулого тижня. Тоді у місті Обухів з’явився білборд з агітацією, кольорова гама якого повністю повторює партійну кольористику «Голосу», кандидаткою від якої по 94 вибочому окрузі  є Анна Оксаніченко. У дописі, опублікованому на фейсбук-сторінці «94 Виборчий округ. Обухов, Васильків, Украінка», під фото кандидата на фоні цього ж борду, дякують за підтримку Святославу Вакарчуку, а на самому білборді під написом «Голос» написано «народу», що вказує на інформаційне агенство, де працює кандидат.

Джерело: фейсбук-сторінка «94 Виборчий округ. Обухов, Васильків, Украінка»

Не можна залишити поза увагою і програму кандидата Олексія Липовецького, опубліковану на сайті ЦВК. Її назва «Я не сдамся без бою!», а сама програма містить текст пісні лідера партії «Голос» Святослава Вакарчука.

Джерело: сайт ЦВК

Разом із тим, представник партії «Голос» у Київській області зазначив, що в їм відома ця ситуація, вони зверталися до юристів. Він запевнив, що Олексій Липовецький не їхній кандидат. А кандидатка від партії «Голос» у 94 виборчому окрузі Анна Оксаніченко зазначила, що стосовно цієї ситуації вже заявили у поліцію, а партія звернулася до Центральної виборчої комісії. Наразі борд кандидата із використанням символіки «Голосу» продовжує висіти і у фейсбуці кандидата також ще використовується відповідна символіка. Крім того, як повідомила кандидатка, питання щодо використання символіки «Голосу» і про те, хто йому дав дозвіл, вона ставила Олексію Липовецькому і у прямому ефірі Центрального телеканалу. На що він відповів, що дозвіл йому давали «люди від Вакарчук­­а».

Зазначимо, що 94 виборчий округ багатий на «двійників». Переважно, це стосується «копіювання» політичної партії «Слуга народу». Зокрема, є кандидати,  місце роботи яких на сайті ЦВК має назву, схожу з назвою цієї політичної партії. До прикладу, Жан Новосельцев: самовисуванець, безпартійний, журналіст, медійник, працював на 1+1. На сайті ЦВК написано, що він є комунікаційним директором ГО «СЛУГА НАРОДУ». В мережі Фейсбук шириться фото його агітаційної газети. Про це писав на своїй сторінці також кандидат у нардепи по 94 ВО,  Олександр Дубінський. Втім, спостерігачі ОПОРИ самої газети не зустрічали.

Максим Дубинський: самовисуванець, безпартійний. На сайті ЦВК зазначено, що він керівник проекту «ПП «Слуга народу». Інформація про нього відсутня, приклади агітації також.

Вадим Дубинський: самовисуванець, безпартійний. На сайті ЦВК зазначено, що він керівник підрозділу «ПП «Слуга народу». Інша інформація відсутня.

Юрій Сабащук: самовисуванець, безпартійний, менеджер громадської організації «ПП«СЛУГА НАРОДУ». Інформація та агітація у окрузі – відсутні.

Микола Підгурський: самовисування, член ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ». Веде передвиборчу агітацію, білбордів і сітілайтів нема, але проводив зустріч із виборцями, по поштових скриньках розповсюджуть агітаційні газети, також розпосвюджуються листівки. Свою кампанію проводить в кольоровій гамі «Слуги народу».

Гліб Лірник: самовисуванець, безпартійний. Є депутатом Київської обласної ради у фракції  «БПП» Солідарність». Зовнішньої агітації кандидата спостерігачі ОПОРИ не зустрічали. У поштові скриньки вкидається газета з передвиборчою агітацією кандидата, де непрямим чином зазначається його відношення до партії «Європейська солідарність» та використовуються її символи. Разом з тим, кандидатів-мажоритарників по цьому округу політична партія «Європейська Солідарність» не висувала.

Олексій Кононенко: самовисуванець, безпартійний. Працює керівником інформаційно-технічного відділу ТОВ «Солідарність плюс», інша інформація відсутня. Також в окрузі зареєстрований кандидатом-самовисуванцем Ігор Кононенко, який перед початком виборчої кампанії вийшов із «БПП «Солідарність».

Сергій Дронов: самовисуванець, безпартійний. У центрі міста Васильків на одній зі стін будинку висить три агітаційні борди на користь  цього кандидата, два з яких мають ознаки символіки  різних політичних партій. На одному зображено напис «ЗА 94 округ» (як посилання на стилістику «ЗЕ!команда»), а на іншому «не продай свій ГОЛОС», що може розцінюватися як  посилання на партію «Голос».

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Київській області зазначає: «Використання символіки, яка подібна до символіки рейтингових політичних партій не є новим явищем. На жаль, воно ніяк не регулюється виборчим законодавством і може вводити в оману виборців, які хочуть підтримати конкретну політичну силу. Однак, крім виборчого законодавства в подібних випадках інколи може бути порушено закон про авторське право, при чому, в описаній вище ситуації, не лише в частині візуальної символіки,  але й у  частині відтворення фрагменту твору мистецтва».

Дослідження Громадянської мережі ОПОРА щодо всіх кандидатів-двійників по Україні на цих виборах читайте за посиланням: https://www.oporaua.org/report/vybory/parlamentski-vybory/parlamentski-vybory-2019/sdiynyky_2019

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.