Протягом 1-11 липня два волинські онлайн-інформагентства 14 разів писали про кандидатів у народні депутати чи партії-суб’єкти виборчого процесу без зазначення, що матеріал є політичною рекламою. У матеріалах висвітлювались думки лідерів партій чи позиції самої партії, окремих кандидатів з приводу ситуації в країні, планів на майбутнє та рішень певних проблем, що сприяло формуванню позитивного іміджу політсил чи кандидатів.

Так, ІА «ВолиньPost» найбільше «уваги» приділило партії «Європейська Солідарність» та кандидату в народні депутати, чинному нардепу Степану Івахіву. Зазначимо, що вказані публікації або були не марковані взагалі, або позначені зірочкою без розшифрування її значення.

3 липня видання опублікувало новину «Наша команда забезпечила, щоб знімалися «Кіборги», а не «Свати», - Петро Порошенко». У ньому йдеться про вклад в популяризацію української культури, яку зробила партія «Європейська Солідарність», яка є суб’єктом виборчого процесу. Також тут цитують Петра Порошенка, який розповідає, що саме ця команда прийняла закон про мову, встановила мовні квоти  тощо. Матеріал не маркований.

Також 3 липня видання опублікувало інтерв’ю із кандидатом-мажоритарником від партії «Європейська Солідарність» по округу №23 Юрієм Сковородою. Матеріал «Юрій Сковорода: «Я завжди брався за найскладнішу роботу» промаркували зірочкою. Зауважимо що Юрій Сковорода є директором цього інформаційного агентства. У публікації йдеться про досвід кандидата, проблем його округу та чому він вирішив кинути виклик старим політикам.

4 липня на сторінках видання з’явилася новина «Петро Порошенко закликав подвоїти тиск на Росію» з посиланням на пресслужбу партії. Окрім того, тут цитують виступ лідера партії та першого номера у списку Петра Порошенка під час візиту на Вінниччину. Стаття опублікована без маркування.

5 липня опублікували матеріал «Відомі українські письменники зробили заяву щодо партії Порошенка». У ньому заявляють про підтримку низкою письменників партії «Європейська Солідарність» та нагадують, що вони підтримували Петра Порошенка й на президентських виборах. У матеріалі є посилання на заяву у Facebook письменника Михайла Сидоржевського, а маркування відсутнє.

10 липня видання розмістило новину «Ми повинні виступати єдиним фронтом», - Петро Порошенко про об`єднання заради України. ВІДЕО». Тут цитують виступ лідера «Європейської Солідарності» щодо руху країни в Європейський союз, але не вказують, що матеріал є «політичною рекламою».

Також видання кілька разів писало про нардепа-кандидата Степана Івахіва, кожного разу позначаючи публікації зірочкою. Однак у тексті його позначають лише як чинного нардепа, хоч у деяких випадках зміст дає зрозуміти, що Степан Івахів балотується  на виборах. Наприклад, у публікації 10 липня «А в нас навіть діти знають, хто такий Степан Петрович». Як старовижівчани зустрічали депутата Івахіва» йдеться про візит нардепа на День Конституції, а у тексті згадують, що він відвідав села, аби «розповісти про зроблене за п’ять років роботи в парламенті та поділитися планами на наступну каденцію».

Також у публікації «Просимо Бога для вас здоров’я і щоб ви лишилися нашим депутатом», - волиняни до Степана Івахіва» зазначають, що до виборів залишилося небагато часу,  «у списку – десять кандидатів, а на зустрічі із мешканцями їздить лише діючий народний депутат». Також тут описують зустріч депутати із мешканцями округу.

8 липня видання повідомило про підтримку кандидата-самовисуванця Тараса Шкітера з боку депутата Луцькради Андрія Покровського. Новину «промаркували» зірочкою. У новині під назвою «Голосуйте за Шкітера: Андрій Покровський зробив офіційну заяву (відео)» розмістили відео з Youtube-каналу Громадянського руху «Свідомі». У ролику та текст розшифровці Покровський закликає підтримувати кандидатуру Тараса Шкітера та описує його переваги.

Інформаційне агентство «Волинські новини» протягом липня неодноразово писало про іншого кандидата - Ігоря Палицю, який балотується по округу №22. Кожного разу видання зазначало, що йдеться про кандидата у народні депутати, а публікацію позначали зірочкою.

3 липня «Волинські Новини» опублікували матеріал «Ремонт та обладнання: медики розповіли Ігорю Палиці про проблеми обласної дитячої лікарні*», у якому йдеться про відвідини медзакладу.  Ігор Палиця оцінив стан лікарні та поспілкувався із медиками щодо проблем, які їх турбують.

Того ж дня вийшов ще один матеріал про інспекцію головою Волиньради та кандидатом Ігорем Палицею перинатального центру. У публікації, зокрема, згадують, що «саме завдяки домовленості Ігоря Палиці з прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом в 2017 році область отримала 64,4 млн гривень (45 млн з держбюджету та 19,4 з Державного фонду регіонального розвитку) на добудову центру». Також у матеріалі вказують, що ще мільйон гривень для закладу пожертвував фонд кандидата «Тільки разом».

4 липня видання розмістило публікацію «Кандидат у нардепи Ігор Палиця відповів на запитання волинян. Відео*», у якому посилаються на інтерв’ю політика телеканалу «Аверс». У матеріалі  після короткої текстової підводки виклали відеозапис інтерв’ю.

Вже наступного дня, 5 липня видання розмістило обширний матеріал «Готовий поступитися амбіціями, але не принципами», – інтерв'ю Ігоря Палиці про Луцьк, Волинь та Україну*» з посиланням на те саме відео. Журналісти розшифрували тези політика, які висвітлюють його ставлення до корупції, децентралізації, роботи в обласній раді та передвиборної програм.

9 липня видання опублікувало матеріал «Сказано – зроблено: Ігор Палиця проінспектував інфекційну лікарню після ремонту*». У матеріалі розповідають про оновлення медзакладу та зазначають, що «все це, зі слів лікарів, було б неможливе без сприяння голови Волинської обласної ради, кандидата в нардепи від Луцька Ігоря Палиці». Окрім того, наприкінці публікації розмістили обіцянку щодо вирішення інших проблем.

У публікації «Ігор Палиця розповів, чому йде у Верховну Раду, про майбутню команду та «нові обличчя» в політиці. Відео*», яка вийшла 9 липня, також нагадують, що кандидат є засновником благодійного фонду «Тільки разом». Тут розмістили відео-інтерв’ю із Ігорем Палицею, яке той дав телеканалу «Аверс», а також дали розшифровку, де кандидат пояснює, чому йде в нардепи.

Зауважимо, що інформаційні агентства протягом липня публікували низку новин про кандидатів, посилаючись на інші регалії при їх позначенні, тобто не згадуючи, що особа також є кандидатом. Водночас, матеріали або були явно позитивного характеру (іноді навіть марковані тією ж зірочкою), або висвітлювали їхню особисту позицію щодо певних проблем. Таким чином, ішлося про професійну діяльність, однак такі повідомлення сприяли утворенню позитивного іміджу цих осіб.

Наприклад, про Тараса Шкітера писали як про громадського діяча, журналіста, співзасновника Громадянського руху «Свідомі». Публікації стосувалися його дитинства, книжкових вподобань, зустрічі із представниками ОБСЄ. Про Ірину Констанкевич (балотується шляхом самовисування по округу №23) та Ігоря Лапіна (№49 в списку парії «Європейська Солідарність») - як про чинних нардепів, висвітлюючи їх роботу або цитуючи їхні думки щодо певних подій. Так само лише як заступника голови Волинської ОДА представляють й Дениса П’ятигорця, який є №28 у списку партії «Європейська Солідарність», цитуючи його виступ на телеканалі «Прямий».

Також є три публікації про Степана Івахіва, марковані «зірочкою», які не згадують, що він балотується в нардепи, а описують його лише як чинного депутати - про фонтан для Ковеля («Подарунок Ковелю: Степан Івахів профінансує будівництво фонтану у центрі міста»), відвідини Ратнівського району («Треба бути сліпим, щоб не бачити, скільки Івахів робить для округу»: як ратнівчани зустрічали народного депутата») та про відкриття стадіону («Маємо вернути в життя дітей спорт», – Степан Івахів відкрив у Шацьку новий стадіон).

Нагадаємо, що згідно з частиною  3 стаття 9 Закону України «Про рекламу», інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами».

Також відповідно до частини 3 статті 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України», політична реклама - це розміщення або поширення матеріалів передвиборної агітації за допомогою рекламних засобів. До політичної реклами належить також використання символіки або логотипів партій - суб'єктів виборчого процесу, а так само повідомлення про підтримку партією - суб'єктом виборчого процесу або кандидатом у депутати видовищних чи інших публічних заходів або привернення уваги до участі у таких заходах партії - суб'єкта виборчого процесу чи певного кандидата у депутати. Реклама друкованих видань (газет, журналів, книг), інших товарів та послуг з використанням прізвищ чи зображень (портретів) кандидатів, назв чи символіки партій - суб'єктів виборчого процесу також є політичною рекламою.

Відповідно до частини 7 статті 74 цього Закону, засобам масової інформації, їх посадовим та службовим особам і творчим працівникам під час виборчого процесу у своїх матеріалах і передачах, не обумовлених угодами, укладеними відповідно до вимог частин п'ятої та десятої статті 72 і частин другої та сьомої статті 73 цього Закону, забороняється агітувати голосувати за або не голосувати за партії, кандидатів у депутати чи поширювати інформацію, яка має ознаки політичної реклами, безоплатно або яка оплачена з джерел, не передбачених законом, а так само поширювати будь-яку інформацію з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного суб'єкта виборчого процесу. Авторам і ведучим телерадіопередач, які є кандидатами у депутати, під час виборчого процесу також забороняється у телерадіопередачах вести передвиборну агітацію.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)