11 липня спостерігачка ОПОРИ зафіксувала оголошення про фотоконкурс на сторінці кандидата та лотерею у переддень виборів. Кандидат в 37 виборчому окрузі підтвердив, що до цього причетна його молода команда та пообіцяв видалити пост в Інстаграмі

Спостерігачка Громадянської мережі ОПОРА зафіксувала пост в Інстаграмі одного з кандидатів у народні депутати по 37 виборчому округу. Так, від імені Дмитра Зубрія на його власній, як він пізніше сам підтвердив, офіційній сторінці було розміщено оголошення про конкурс на найкреативніше фото. Умовами конкурсу було визначено: зробити селфі чи фото з листівкою, підписатись на аккаунт кандидата у народні депутати, поставити хештег #За_зубрія.

У пості також повідомлялось, що розіграш цінних призі, як то телефон, навушники та павербанк відбудеться 20 липня. Нагадаємо, що переддень виборів визначений законодавством, як День тиші. Також, відповідно до Закону, кандидатам прямо забороняється проводити лотереї та роздавати цінні призи.

Тож, спостерігачка ОПОРИ звернулась за коментарем до кандидата в народні депутати. Дмитро Зубрій підтвердив, що це дійсно його сторінка, але сам пост розмістила молодь, яка допомагає йому вести сторінки в соцмережах через брак часу. «Знаєте, є молодь, яка дуже хоче допомогти, але може перестаратись. Це саме той випадок. Вони за це вже отримали і за 5 хвилин видалять цей пост. Я погоджуюсь, це моя вина, не встиг проконтролювати», - заявив Дмитро Зубрій.

За кілька хвилин пост про конкурс дійсно було видалено. Спостерігачі повідомляють, що за хештегом #За_зубрія в Інстаграмі встигли зробити вісім публікацій.

Відповідно до частини 14 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» «забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців».

Також згідно з п.2. ч.2 ст. 61 Закону України «Про вибори народних депутатів України» в разі встановлення судом при розгляді виборчого спору в порядку, передбаченому законом, факту надання під час виборчого процесу виборцям, закладам, установам, організаціям або членам виборчих комісій грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), робіт, послуг, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей (непрямого підкупу) організацією, засновником, власником або членом керівного органу якої є кандидат у депутати, партія, яка висунула кандидатів у депутати, або посадова особа цієї партії ЦВК може оголосити попередження.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)