В офісах «Батьківщини» у Миколаєві та Новому Роздолі (123 округ) спостерігачі ОПОРИ зафіксували листи від Тимошенко до пенсіонерів. Свої виборчі зобов’язання виборцям 118 округу розсилає Богдан Дубневич. А у місті Червоноград (124 виборчий округ) безкоштовно роздають журнал із зображенням Остапа Семерака.

«Вирішила написати Вам листа, бо хоча і мала тисячі зустрічей з людьми, але ж навряд чи зможу зустрітися з Вами та познайомитися особисто. А поговорити нам з Вами треба обов’язково. І в першу чергу про несправедливість щодо пенсіонерів в Україні», - так починається лист від Юлії Тимошенко. У ньому політикиня, наприклад, звертається до пані Раїси, яка  чесно працювала на благо країни і заслуговує на гідну винагороду. Натомість жінка отримує «принизливі копійки». Тимошенко знає, що пенсіонерка Раїса береже кожну копійку, купує найпотрібніші речі, тому часто грошей не вистачає на ліки, «а ще тарифи і ціни, які стрімко зростають». Відтак пенсіонери, які отримують менше, ніж 3094 гривні, обмануті владою, -  зазначає Тимошенко.

На завершення лідерка політичної партії пише: «Якщо Ви довірите свій голос нам та підтримаєте партію «Батьківщина» на цих парламентських виборах, ми разом з новим президентом зможемо підняти пенсії усім пенсіонерам спочатку хоча б до мінімального рівня, затвердженого законом і потім продовжимо далі їх підвищення».

Один із працівників офісу «Батьківщини» у Новому Роздолі розповів спостерігачу ОПОРИ, що лише у них є 2 500  таких листів.

Епістолярний жанр у своїй роботі не вперше використовує Богдан Дубневич. Раніше ОПОРА писала, що Дубневич розсилає мешканцям 118 округу листи, де звітує як народний депутат. Тепер у поштових скриньках жителі Пустомитівщини знаходять конверти вже від кандидата у народні депутати із зобов’язаннями.

На перших двох аркушах Дубневич детально описує першочергові проблеми населеного пункту, які він обіцяє вирішити. На третій і четвертій сторінці є підписи представників громади серед яких: священник, представники громадських організацій, місцеві депутати. Такі зобов’язання Богдан Дубневич підписує на зустрічах із виборцями, які анонсує у соціальних мережах.

У місті Червоноград (124 виборчий округ) мешканці повідомили ОПОРІ, що їм безкоштовно надсилають журнал «Країна». На першій сторінці зображений Міністр екології та природних ресурсів, кандидат у народні депутати (самовисування) у цьому окрузі Остап Семерак. Одна із місцевих жительок також розповіла, що друковані видання розповсюджували у громадському транспорті.

Спостерігачі ОПОРИ навідалися у відділення пошти у Червонограді, де отримали примірник без жодної витраченої гривні. Працівники пошти самі пропонують місцевим безкоштовне видання: «Він платний, коштує 25 гривень, але той раз перед виборами нам дали дуже багато, просто роздати».

У львівському відділенні «Укрпошти» ОПОРІ підтвердили, уклали договір з Остапом Семераком  на розповсюдження видання, але самого документу не надали, мовляв це може бути комерційною таємницею.

За коментарями звертайтеся:
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)