У селищі Торчин Луцького району 11 липня спостерігач Громадянської мережі ОПОРА зафіксував друковані агітаційні матеріали, розміщені на місцевій автостанції, на користь двох кандидатів, які балотуються в одномандатному виборчому окрузі №20. За цим фактом представник ОПОРИ звернувся в поліцію.

На автостанції у селищі Торчин Луцького району на Волині (ОВО №20) станом на 11 липня були розміщені друковані агітаційні матеріали на користь кандидата у народні депутати від політичної партії ВО «Батьківщина» Андрія Козюри. Один з агітаційних матеріалів – масштабний плакат з логотипом політсили, зображенням кандидата і гаслом «Побудуємо разом країну мрії! Андрій Козюра». Інший друкований матеріал – чорно-біла листівка також з зображенням кандидата.

Разом з тим, на будівлі автостанції була також розміщена кольорова агітаційна листівка на користь ще одного кандидата – висуванця політичної партії «Слуга народу» Вячеслава Рубльова. На агітматеріалі також міститься зображення кандидата, логотип «Зе!» та партійне гасло.

Зауважимо, що всі три друковані агітаційні матеріали містили відомості про замовника, установу, що здійснила друк, тираж та відповідальну за друк особу, як того вимагає закон.

Оскільки листівки були розміщені саме на будівлі автовокзалу, що чинне законодавство прямо забороняє, спостерігач ОПОРИ звернувся до правоохоронних органів, щоб ті перевірили можливий факт порушення.

Нагадаємо, відповідно до частини 9 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» розміщення носіїв політичної реклами на зовнішній поверхні та всередині транспортних засобів громадського користування, у тому числі таксі, розміщення політичної реклами у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, а також розповсюдження матеріалів передвиборної агітації, у тому числі політичної реклами, через телерадіотрансляційні або інші інформаційні мережі сповіщання пасажирів та інформаційні табло у приміщеннях станцій та вагонах метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, у транспортних засобах громадського користування забороняється.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)