У першій декаді липня у регіональному сегменті соцмереж різко зросла кількість матеріалів з елементами чорного політичного піару стосовно учасників виборчого процесу у порівнянні з початком парламентської кампанії.

Про це повідомляють представники ОПОРИ з Луганської області.

Як правило, інформаційні сюжети з елементами негативу та компрометуючого матеріалу розповсюджувалися, здебільшого, шляхом використанням платної таргетованої  реклами у Facebook.  Їх контентна складова спрямована, здебільшого, проти політичних партій як учасників виборчого процесу (у томі числі, через висвітлення негативу стосовно «списочників»).

Найбільша кількість таких матеріалів у зазначений період зафіксована стосовно представників «Опозиційної платформи – за життя». Так,  не дивлячись на можливі обмеження з боку виборчого законодавства, Facebook – акаунт «Партія Шарія» активно розповсюджував рекламні матеріали з «викривальною правдою» стосовно лідера «Опозиційної платформи – за життя» Юрія Бойка. Крім того, негативні матеріали стосовно її топ-партійців «рекламувалися» з позицій пабліку «НеДобрийВечір»: так, представники «ОПЗЖ» позиціонувалися як «жулики, проходимцы и политические гастролеры». Контент схожого спрямування таргетувався через сторінку «Міністерства люстрації». Водночас, окрему увагу з боку політичних опонентів  «заслужив» списочник «Опозиційної платформи – за життя» Ілля Ківа, діяльність якого була у гумористичному світлі показана через акаунт «Неадекваты Верховной Рады».

На другому місці за обсягами замовного інформаційного негативу у соцмережах знаходиться  Святослав Вакарчук, лідер партії «Голос». Зокрема, паблік «Тільки правда» на постійній основі систематично рекламує пости, спрямовані на формування антиобразу політика-співака: пости «Вакарчук сидів під столом і тремтів, - Ляшко», а також «Вакарчук вважає Крим російським» у супроводі відповідного монтованого відеоролика.

Також платною рекламою із меседжем щодо необхідності суду над експрезидентом Петром Порошенком, а також покаранням хабарників з його оточення відзначився Міхеїл Саакашвілі.

Водночас, у зазначений період зафіксовано появу матеріалів з компрометуючим підтекстом стосовно 2 кандидатів з числа самовисуванців у 107 та 112 одномандатних мажоритарних округах. Так, з 8 липня у локальному сегменті соцмереж міста Рубіжного (входить до 112 ОВО) з фейкових сторінок активно поширюється ретро – відео 2014 року за участю кандидата з так званої «Команди Сергія Шахова»  - Сергія Вельможного під назвою «Мент Сергей Вельможный испугался «журналистского спецназа». В останньому  показана участь кандидата (у відео позиціонується як представник правоохоронних органів) у обшуку будівлі, де розташоване приватне підприємство.

Поряд із цим, з початку липня у мережі Інтернет поширюється відео словесної перепалки кандидата-самовисуванця у 107 окрузі (з центром у місті Лисичанську) Сергія Рибалки з лідером Луганської обласної організації «Національного корпусу» Владиславом Кириловим під назвою «Лисичанск – это болото» - нардеп Сергей Рыбалка. Відео зводиться до критики кандидата як такого, що не має відношення до регіону, проблем міста обласного значення та вважає його «болотом».

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Луганській області  зазначає, що вказана медіа продукція  безумовно містить окремі ознаки так званого «чорного піару», адже завуальовано зображує учасників виборчого процесу  у негативному світлі перед виборцями. «Цього року ми фіксували масові випадки використання подібної технології під час президентської кампанії, маємо схожу ситуацію й наразі», - зазначив він.

 
                                                                   

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучатьсящепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)