Впродовж 1 – 10  липня у Рівному, Здолбунові та Костополі спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували  випадки порушення правил ведення передвиборної агітації, зокрема розміщення агітаційних матеріалів без вихідних даних.  Це друкована агітаційна продукція кандидатів у народні депутати Володимира Ковальчука, Олександра Курсика, Романа Стасюка, Василя Кльопа та Ксенії Павловської, а також політичної партії «Українська стратегія Гройсмана».  За виявленими фактами представники ОПОРИ звернулись до поліції  із відповідними заявами.   

10 липня у Рівному зафіксовано саморобні конструкції з банерами політичної партії «Українська стратегія Гройсмана», які не містять вихідних даних:  відомостей про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск

У Здолбунові зафіксовані саморобні конструкції з банерами політичної партії «Українська стратегія Гройсмана», які не містять вихідних даних та білборди кандидата у народні депутати Володимира Ковальчука без вихідних даних з написами:

  • «Добився створення історико краєзнавчого музею! Володимир Ковальчук»;
  • «Людина слова та діла. Володимир Ковальчук»;
  • «Час обирати земляка. Володимир Ковальчук»;
  • «Безкоштовне лікування. Володимир Ковальчук»;
  • «Мінімальна пенсія 10 000 гривень. Володимир Ковальчук»
  • «Паравоз» буде на своєму місці. Володимир Ковальчук»

9 липня у Рівному Громадянська мережа ОПОРА спільно з поліцією здійснила рейд та зафіксувала агітаційні матеріали без вихідних даних:

  • саморобні конструкції з банерами кандидата у народні депутати України Олександра Курсика з написами: «Твій голос у раді. Олександр Курсик»;
  • саморобні конструкції з банерами політичної партії «Українська стратегія Гройсмана», які містять зображення Володимира Гройсмана та написи: «Приєднуйся до команди. Українська стратегія Гройсмана. strategy.org»;
  • листівки та білборди кандидата у народні депутати Романа Стасюка з написами: «Роман Стасюк. Лідер опозиції до злодюг Рівного»

8 липня у Рівному зафіксовано саморобні конструкції з банерами політичної партії «Українська стратегія Гройсмана», які містять зображення Володимира Гройсмана та написи: «Приєднуйся до команди. Українська стратегія Гройсмана. strategy.org»

1 липня у місті Костопіль спостерігачі ОПОРИ зафіксували агітацію, що містить вихідних даних:

  • білборди кандидатки у народні депутати Ксенії Павловської з написом: «Полісся – край душі і праці! Шануй! Зростай! Вкладай! Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина». Кандидат у народні депутати Ксенія Павловська»
  • листівки кандидата у народні депутати Василя Кльопа з написом: «30 червня 22:00 майдан Грушевського м. Костопіль. Живий звук. Alyosha. За підтримки Кльопа Василя Федоровича»

Щодо виявлених фактів спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА звернулись до поліції із заявою про порушення правил ведення передвиборної агітації.

Відповідно до ч. 7 ст. 69 Закону України «Про вибори народних депутатів України» друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Згідно з ч. 2 ст. 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.