З 1 по 7 липня в друкованих виданнях Херсонщини спостерігачі ОПОРИ нарахували 141 матеріал з ознаками замовності. 87% припадає саме на кандидатів, висунутих в одномандатних округах, а політичні сили розмістили лише 13% матеріалів.

Такі висновки зробили експерти Громадянської мережі ОПОРА під час щотижневого медіа моніторингу.

Варто відзначити зростання кількості видань, які намагаються виконувати пряму вимогу Закону «Про вибори народних депутатів України» щодо маркування передвиборчої агітації та політичної реклами. Так, у виданнях «Новий день», «Гривня», «Придніпровська зірка» (Білозерський район), «Нове життя» (Іванівський район), «Жайвір» (Великоолександрівський район) та «Вісті» (Нововоронцовський район) відповідне маркування присутнє в більшості з даних матеріалів. При тому газета «Новий день» на першу шпальту розмістила виключно політичну рекламу, але кожна з статей була відповідно промаркована. А в газеті «Нове життя» матеріали не тільки промарковані, але й чітко відмежовані від іншого контенту видання.

Щодо контенту, то політичні партії на цьому тижні здебільшого сфокусувались на загальнонаціональному порядку денному, не враховуючи регіональну специфіку чи запит регіону. Так, Радикальна партія Олега Ляшка та «Батьківщина» зробили акцент на тарифах. Причому якщо «радикали» сфокусувались на негативній оцінці сучасного рівня життя населення, то «Батьківщина» активно поширювала статтю, що при прем’єрстві Юлії Тимошенко було «нарешті зрушено» питання покращення якості життя соціально незахищених верств населення. «Опозиційна платформа – за життя» розмістила типові тексти про просування миру в Україні, а «Європейська солідарність» навпаки  - меседжі навколо недопущення реваншу.

Лідерами по розміщенню матеріалів з ознаками замовності серед депутатів по одномандатних округах є самовисуванець Сергій Хлань (12,5%) в 185-му окрузі, Олександр Кістечок (12,5%) від «Батьківщини» в 185-му окрузі, Павло Філіпчук (12%) від «Опозиційної платформи – за життя» в 185-му окрузі, самовисуванці Іван Вінник (8,5%) та Ігор Колихаєв (8,5%) в 184-му окрузі. Найбільше матеріалів з ознаками замовності розмістили кандидати 185-го округу – 55% від загальної кількості.

Наповнення статей кандидатів-мажоритарників не відзначається оригінальністю – короткі біографічні довідки, друк передвиборчих програм. У деяких кандидатів це втілення розлогих історій про їх життя та пункти передвиборчої програми. Відповідні розвороти починають друкуватись у одному випуску, продовжуються в іншому, який завершується анонсуванням продовження у наступному номері (матеріал «Рищук Євген: Моя мета – бути дійсно народним депутатом від Херсонщини в парламенті»).

Експерти ОПОРИ в Херсонській області  фіксують збільшення не тільки розмірів, але й кількості немаркованих матеріалів передвиборчої агітації, які фактично витісняють новини та іншу інформацію. Наприклад, газета «Червоний промінь» (Нижньосирогозький район) містить 12 сторінок. З них 6, в тому числі й перша шпальта, містять рекламні матеріали кандидатів в народні депутати в 185-му окрузі Вегандза Мясникяна (самовисуванець), Олександра Кістечка (від «Батьківщини»), Володимира Іванова (від «Слуги народу»), Сергія Хланя (самовисуванець), Павла Філіпчука (від «Опозиційної платформи – за життя»), Миколи Ніколенко (самовисуванець) та Геннадія Пампухи (самовисуванець). А з сьомої сторінки починається  розміщуватись інформація про місцеві податки і збори, перерахування пенсій, анонси та оголошення.

Як коментує координатор довготермінового спостереження Громадянської мережі ОПОРА в Херсонській області, неврегульованість питань та процедур, за якими наставатиме дієве покарання за поширення немаркованої передвиборчої агітації та політичної реклами, призводить до валу немаркованих матеріалів.

Крім того, згідно з ч. 3 ст. 9 Закону України «Про рекламу», інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)