У Запоріжжі 9 липня ОПОРА звернулася до поліції, щоб зафіксувати порушення правил благоустрою в агітації п'яти кандидатів у народні депутати, а також засвідчити матеріал із чорним піаром та пошкодженим бордом від суб'єктів виборчого процесу.

Як вже повідомляла ОПОРА — на території виборчого округу № 76 (Вознесенівський, частина Хортицького районів Запоріжжя) помічено борди із зображенням кандидата у народні депутати за партійними списками «Європейської солідарності» Андрія Парубія й підписами: «Опозиційна платформа — За життя» та «Ківа — моя квота». У вихідних даних зазначалося, що замовником борду є кандидат у нардепи за 74-м виборчим округом, самовисуванець Віктор Кузьмін. Спостерігачі викликали поліцію та написали заяву.

Також до правоохоронців звернулися у зв'язку з пошкодженням двох бордів кандидата у народні депутата Євгенія Шевченка, який висувається у 76-му окрузі від політичної партії «Слуга народу».

5 інших заяв до поліції цього дня написані із зазначенням можливих ознак порушення правил благоустрою в агітації п'яти кандидатів, а саме: Олександра Лебідя від політичної партії «Демократична сокира» (близько 9 зразків агітації), Микола Ярмощука від партії «Опозиційна платформа — За життя» (близько 23 зразків агітації),  самовисуванець Михайло Прасол (близько 26 зразків агітації), Михайло Коваленко від партії «Сила і честь» (1 плакат),  і вже згаданий Євгеній Шевченко (близько 115 зразків агітації). Плакати із цими особами були розміщені на вуличних стовпах та інших невідповідних для цього місця. Матеріал із Михайлом Коваленком не містив вихідних даних.

ОПОРА нагадує, що згідно статті 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення  порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян — об'єктів підприємницької діяльності — від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За коментарями звертайтеся:

email: zp@opora.org.ua

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)