Святкові заходи до свята Івана Купала (06-07 липня 2019 року) на території 161 та 162 виборчих округів були відзначені присутністю кандидатів у народні депутати на фестивалях і святах, безкоштовними «борцівською кашею» та концертом.

У селищі міського типу Недригайлів (161 виборчий округ) відбулися урочистості з нагоди свята Івана Купала. Організатори зауважували, що цього року традиції святкування Івана Купала у населеному пункті виповнилося 50 років. Захід анонсував кандидат у народні депутати у 161 одномандатному виборчому окрузі Анатолій Кобзаренко (суб’єкт висування – самовисування) як  «подарунок від Заводу Кобзаренка». Директором заводу є згаданий кандидат.  У соціальній мережі на сторінці Анатолія Кобзаренка широко анонсувався концерт Злати Огнєвич. Співачка дійсно виступила перед глядачами.  Також організатори влаштували фейєрверк.

Крім того на святі були присутні особи, які приїхали на автомобілі з емблемою «ЗеКоманди» та наліпкою «Підтримай президента та ЗеКоманду. Гузенко Максим». Максим Гузенко є кандидатом у народні депутати у 161 окрузі від партії «Слуга народу». 

Згадані особи роздавали безкоштовно польову кашу і чай.  Щоправда, її позиціонували як кашу від секції вільної боротьби. На польовій кухні також була прикріплена емблема «ЗеКоманди».

У 162 виборчому окрузі (центр округу – місто Охтирка) також влаштовувались масові заходи з нагоди Івана Купала. Зокрема, у селі Корабельське Охтирського району Черничанською ОТГ було організовано фестиваль «Положанка 2019». Ведучі заявили, що спонсорами заходу є, у тому числі, Лозовий Іван та Смілик Микола (обоє – кандидати у народні депутати у 162 виборчому окрузі). До вітального слова також запросили присутніх на заході кандидатів у народні депутати.

Зокрема, кандидат у народні депутати у 162 виборчому окрузі Іван Лозовий (суб’єкт висування – самовисування) заявив, що «тисячу, шість, вісім тисяч років тому наші предки виходили і відзначали цей час, цей день на природі, як ми робимо сьогодні. І хто має право вас більше привітати, ніж Іван?».

Кандидат у народні депутати у 162 виборчому окрузі Михайло Задорожній (суб’єкт висування – «Слуга народу») передав присутнім вітання від «студії «Квартал-95», учасником якої він вже давненько є». Так само кандидат запросив присутніх на «Квартал-фест», який вже традиційно відбудеться у селі Підопригори на Лебединщині наприкінці серпня.

Кандидат у народні депутати у 162 виборчому окрузі Андрій Зінченко (суб’єкт висування – «Опозиційна платформа – За життя»), виступаючи з вітальним словом, зауважив, що бажає президенту «прийняти нові зміни в законах, щоб наповнювалась економіка, щоб наші діти працювали у нашій державі, реформи йшли для блага народу». Також Андрій Зінченко побажав присутнім «як кандидат-мажоритарник», аналітичного мислення, щоб вони могли побачити, хто може більше зробити для свого округу і в цілому для України. Відтак кандидат почав перелічувати здобутки своєї команди, наприклад, 70% фінансування ремонту місцевої церкви.

Також на території проведення заходу знаходився автомобіль з написом «Земляк – це Сугак» (Віктор Сугак, кандидат у народні депутати у 162 виборчому окрузі, суб’єкт висування – «Аграрна партія України» - ОПОРА). Крім того там були присутні люди у футболках з таким же написом.

Зауважимо, що, за пунктами 4-7 частини 2 статті 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України», передвиборна агітація може здійснюватись,  у тому числі, у формі  оприлюднення в друкованих та аудіовізуальних (електронних) засобах масової інформації політичної реклами, виступів, інтерв'ю, нарисів, відеофільмів, аудіо- та відеокліпів, інших публікацій та повідомлень, розповсюдження виборчих листівок, плакатів та інших друкованих агітаційних матеріалів чи друкованих видань, в яких розміщено матеріали передвиборної агітації, розміщення друкованих агітаційних матеріалів чи політичної реклами на носіях зовнішньої реклами та  проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрації фільмів та телепередач чи інших публічних заходів за підтримки партії - суб'єкта виборчого процесу чи кандидата у депутати, а також оприлюднення інформації про таку підтримку. Відповідно до частини 3 статті 68 згаданого Закону України, використання символіки або логотипів партій - суб'єктів виборчого процесу, а так само повідомлення про підтримку партією - суб'єктом виборчого процесу або кандидатом у депутати видовищних чи інших публічних заходів або привернення уваги до участі у таких заходах партії - суб'єкта виборчого процесу чи певного кандидата у депутати, реклама друкованих видань (газет, журналів, книг), інших товарів та послуг з використанням прізвищ чи зображень (портретів) кандидатів, назв чи символіки партій - суб'єктів виборчого процесу є політичною рекламою.

Відповідно до положень частини 4 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України», заборонено проведення агітаційних заходів, розповсюдження передвиборних агітаційних матеріалів, демонстрація агітаційних фільмів чи кліпів, розповсюдження виборчих листівок, плакатів, інших друкованих агітаційних матеріалів чи друкованих видань, у яких розміщено матеріали передвиборної агітації, публічні заклики голосувати за чи не голосувати за партії - суб’єктів виборчого процесу, кандидатів у депутати в одномандатному окрузі або публічна оцінка діяльності цих партій чи кандидатів у депутати під час проведення заходів, організованих органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, державними чи комунальними підприємствами, закладами, установами, організаціями. Також частиною 14 статті 74 наведеного нормативного акту заборонено  проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей – такі дії вважаються непрямим підкупом виборців.     

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.