ОПОРА провела моніторинг своєчасності перших засідань ДВК у всіх дев'яти територіальних виборчих округах Запорізької області. За підсумками перевірки з'ясувалося, що дві дільничні комісії в ТВО №74 не склали присягу через відсутність кворуму.

Відповідно до календарного плану Центральної виборчої комісії 9 липня ДВК мали отримати виборчі списки, а відтак до цієї дати мусили провести свої перші засідання. ОПОРА поцікавилася у голів всіх ОВК Запорізької області про виконання цього плану згідно з вказаними строками. За наданими даними дільничні комісії розпочали роботу вчасно із дотриманням кворуму.

Порушення цього процесу зафіксовані лише в ТВО №74. Ситуацію коментує голова тамтешньої окружної комісії Ірина Ісаєва: “Усі ДВК провели перші засідання 8 липня, крім двох дільниць №230831 та №230832 через відсутність кворуму. Зранку 9 липня у нас було проведене засідання з приводу цих дільниць. Наразі усі ДВК працюють, кворум є в кожній комісії. Багато подань на заміну членів ДВК опрацьовано, на поточну мить їх понад 80 осіб. Під час засідання нашої ОВК кандидат Тиховод відмовився від участі в керівному складі дільничної комісії. Відмови голів та їхніх заступників мали місце й в інших суб'єктів подання. Інформація обробляється системним адміністратором”.

Свої коментарі щодо процесу змін у складі дільничних комісій надали й інші голови ОВК. Так Олена Авраменко з ТВО №75 повідомила, що станом на 9 липня зроблено 60 замін і цей процес досі триває.

Ірина Ліпінська з ТВО №76 зазначила, що приблизна кількість осіб, за якими IT-спеціалісти обробляють заміни, становить 80-90 громадян.

Голова ОВК в ТВО №77 Дмитро Хомутський сказав, що відбувається багато замін, найбільше від політичних партій “Слуга народу”, ВО “Батьківщина”, “Опозиційна платформа – За життя” та мажоритарника Сергія Штепи за поданням від “Слуги народу”.

Голова ОВК в ТВО №78 Вікторія Галіцина зауважила, що зміни відбулися за поданням від партій “Слуга народу”, “Об’єднання “Самопоміч”, самовисуванця Юрія Щукліна.

Голова ОВК в ТВО №80 Ольга Стержантова зазначила: “У п'ятницю ми створили дільничні комісії, в суботу і неділю вони проводили перші засідання. На сьогоднішні всі ДВК провели свої перші засідання, всюди був кворум, всі прийняли присягу, навіть отримали списки виборців із якими вони працюють і почали розносити запрошення на вибори”.

Також за її словами 8 липня було замінено 223 члени ДВК від 11 суб'єктів подання. Найбільше замін відбулося від політичних партій “Слуга народу” (18 осіб), “Сила людей” (16 осіб) та ВО “Батьківщина” (12 осіб). Серед кандидатів у народні депутати – від Костянтина Баранова (51 особа) та Андрія Куртєва (44 особи).

 
За коментарями звертайтеся:

email: zp@opora.org.ua

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.