На Прикарпатті шість ОВК утворили 895 дільничних виборчих комісій, в яких працюватиме 12001 особа. Достовірність інформації про утворення ще 139 ДВК в окрузі №86 (центр – Долина) ОПОРА підтвердити не може.

«Згідно частини 3 статті 107 Закону «Про вибори народних депутатів України» дільничні виборчі комісії утворюються не пізніш, як за п’ятнадцять днів до дня голосування - до 5 липня включно. За нашою інформацією у шести округах Івано-Франківщини ДВК утворені вчасно і згідно закону», - каже координатор Громадянської мережі ОПОРА на Івано-Франківщині.

Він додає, що ОПОРА недовіряє інформації про утворення ДВК в окрузі №86, якщо вони взагалі були утворені. «Зважаючи на те, що спостерігачам ОПОРИ імовірно зумисно повідомили неправдиву дату проведення засідання ОВК, під час якого мало відбутись формування ДВК, ми не знаємо, в який спосіб формували ДВК, чи відбувалося жеребкування та чи було дотримано квотний принцип при розподілі керівних посад. 8 липня ОВК №86 надала спостерігачу Постанову про утворення ДВК, однак те, що формування комісій в окрузі відбулося непрозоро, дає підстави сумніватися у дотриманні всіх процедур при формування комісій та визначення керівного складу», - пояснює координатор Громадянської мережі ОПОРА на Івано-Франківщині.

Він зауважує, що згідно ч. 2 ст. 27 Закону по одному своєму представнику до ДВК можуть делегувати: політична партія, депутатська фракція якої зареєстрована в Апараті Верховної Ради України поточного скликання (входять у ДВК в обов’язковому порядку); політичні партії - суб’єкти виборчого процесу, кандидати у депутати від яких зареєстровані у загальнодержавному окрузі; кандидати-самовисуванці.

За підрахунками ОПОРИ, на Івано-Франківщині найбільша кількість членів ДВК зареєстрована від політичних партій, які висунули кандидатів у загальнодержавному окрузі - 4573 (38,10 %). Від політичних партій із фракціями у ВР -  3854 членів (32,11%), від кандидатів-висуванців від політичних партій  – 20321 (19,34%), від кандидатів-самовисуванців – 1253 члени (10,44%).

Керівний склад у дільничних виборчих комісіях розподілився наступним чином: від політичних партій, які мають зареєстровані фракції у апараті  Верховної Ради – 881 член комісії у керівному складі ДВК; від політичних партій, які висунули кандидатів у загальнодержавному виборчому окрузі, – 1041 членів; від  кандидатів-висуванців від політичних партій – 492 осіб. 269  членів комісій у керівному складі від кандидатів-самовисуванців.

У розрізі політичних партій на Прикарпатті найбільшу кількість представників у керівному складі ДВК мають ВО «Батьківщина» - 471, «Європейська солідарність» - 430, «Слуга народу» - 366, «Народний фронт» - 186, ВО «Свобода» - 176, «Радикальна партія Олега Ляшка» - 144, «Об’єднання «Самопоміч» - 124, «Опозиційний блок» - 108.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)