У Броварах, 97 виборчий округ, при розповсюдженні друкованих агіток, громадянам пропонують заповнити анкети. З них, говорять, кандидат має довідатись про проблеми у регіоні. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ

У Броварах майже щодня  в агітаційних наметах  агітатори кандидата-самовисуванця у 97 ВО,  Володимира Нідзельського роздають друковану політичну агітацію. Між тим, пропонують людям  заповнювати анкети, з яких сам кандидат має  довідатися про проблеми у окрузі.

6 липня у агітаційному наметі  у  центрі міста біля міської адміністрації агітатори вже просто збирали персональні дані, без письмової згоди, опитуючи людей і записуючи їхні імена та прізвища, адреси та номери телефонів, аргументуючи, що це «для підтримки».

Також з 1 липня по всьому місту стоять агітаційні намети  кандидата в у народні депутати по 97 виборчому округу  від партії Слуга народу Миколи Галушка.  Окрім того, що агітатори роздають перехожим друковану  агітацію на користь кандидата, вони ще і збирають персональні дані, запрошуючи громадян  заповнити  анкети. У «Анкеті волонтера», яку пропонують заповнити за власного бажання, є наступні пункти: прізвище, ім'я, по-батькові; телефон, ел.адреса, адреса проживання; спеціальність; побажання щодо співпраці, що потрібно змінити у дворі, на вулиці, у місті (селі), області (районі); кому найбільше довіряєте. В кінці анкети був пункт на згоду щодо обробки персональних даних і місце для підпису. Ці анкети пропонували заповнювати аби вступити у команду кандидата або проінформувати  про проблеми чи пропозиції.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Київській області наголошує: «Збір персональних даних громадян, особливо якщо ці дані збираються без згоди людей на їх обробку, потенційно може нести за собою контроль за волевиявленням виборців. А це забороняється Законом України «Про вибори народних депутатів України», зокрема ч.1 ст. 7 цього Закону, у якій йдеться, що голосування на виборах є таємним».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)