Сьогодні, 8 липня, ЦВК достроково припинила повноваження всього складу ОВК №47 і скасувала її постанову про утворення дільничних виборчих комісій. Крім того, скасовано також постанову ОВК, якою було відхилено кандидатури до складу ДВК від політичної партії «Європейська солідарність», депутатська фракція якої зареєстрована в Апараті Верховної Ради поточного скликання. Новоутворений склад ОВК зобов’язали повторно розглянути питання про утворення ДВК.

Як було зазначено на засіданні Центральної виборчої комісії, до ОВК №47 надійшло подання від партії «Європейська Солідарність», депутатська фракція якої зареєстрована у Апараті Верховної Ради України поточного скликання, проте у заявах осіб включених у це подання було вказано, що кандидатури до складу ДВК дають згоду працювати не від фракції, а від партії «Європейська Солідарність». На засіданні ЦВК також повідомили, що 5 липня суб’єктом подання було подано на заміну ці заяви, в яких вже було зазначено, що ці кандидатури до складу ДВК дають згоду працювати від фракції. Однак, комісія не прийняла до уваги ці заяви і прийняла постанову без урахування цих заяв. 

Спостерігачка ОПОРИ в одномандатному окрузі №47 (центр у м. Слов’янськ) повідомляє, що окружна виборча комісія №47  відхилила 113 кандидатур від депутатської фракції Європейська Солідарність у зв’язку з неточностями у поданні та утворила ДВК без них.

За підсумками сьогоднішнього рішення ЦВК було скасовано постанову ОВК №47 від 5 липня 2019 року про відхилення кандидатур внесених до складу дільничних виборчих комісій від партії «Європейська Солідарність», депутатська фракція якої зареєстрована у Апараті ВРУ поточного скликання. Крім того, ЦВК достроково припинила повноваження усього складу ОВК.

Окружну виборчу комісію, яка буде утворена у новому складі ЦВК зобов’язала до 11 липня розглянути питання про утворення ДВК з урахування подання від депутатської фракції Європейська Солідарність.

Внести до ЦВК подання кандидатур до включення до нового складу ОВК №47 суб’єкти подання можуть не пізніше 17:00 9 липня.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Громадське спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.