Під час засідання щодо формування складу дільничних комісій ОВК №132 приймала пропозиції довіреної особи від кандидата в народні депутати Сергія Волошина, висунутого від політичної партії «Правий сектор», та додавала керівні посади іншим суб’єктам.

Так, 5 липня під час розподілу керівних посад в ОВК №132 виявилося, що кандидати в члени ДВК, подані від Сергія Волошина, відмовилися працювати і він подав подання на їх виведення. Та оскільки членів ДВК не вистачало до мінімального складу, окружна комісія попросила залишити цих людей, щоб сформувати ДВК, а потім пообіцяла розглянути його заяву про відкликання членів ДВК. Під час розподілу квот довірена особа кандидата Григорій Волошин «дарував» свої квоти іншим суб’єктам, бо, за його словами, їх все одно виведуть зі складу ДВК. ОВК прийняла пропозицію Сергія Волошина і розподілила посади на інших учасників, а на зауваження спостерігача ОПОРИ не відреагувала.

Після засідання спостерігач ОПОРИ отримав в електронному вигляді списки виборчих дільниць по округу, а 7 липня – документ із розрахунком квот керівних посад у складі ДВК для всіх суб’єктів, здійснений інформаційно-аналітичною системою «Вибори». Під час аналізу двох документів виявилось, що фактичні керівні посади у кандидата-мажоритарника Сергія Волошина зменшились на 9 осіб порівняно тими, що визначались інформаційно-аналітичною системою «Вибори». Це не єдиний випадок неспівпадіння кількості фактичних квот із тими, що їх визначила система. Наприклад, спостерігається зменшення кількості квот від партій «Сила і Честь» (на 1 особу), ВО «Батьківщина» (на 4 особи), від фракції «Опозиційного блоку» (на 1 особу), та кандидата-мажоритарника, який балотується шляхом самовисування (на 1 особу).

Також спостерігач ОПОРИ зафіксував, що була збільшена кількість квот від партій «Опозиційна платформа – За життя» (на 4 особи), «Слуга народу», Аграрної партії України та ВО «Свобода» (на 1 особу від кожної); від фракцій «Європейська Солідарність», Радикальна партія, «Народний фронт» (на 3 особи від кожної) та на 1 особу – від фракції ВО «Батьківщина»; кандидата-мажоритарника від «Слуги народу» (на 1 особу). Без змін залишилась кількість керівних посад від кандидатів-мажоритарнків від «Сили людей» та «Опозиційної платформи – За життя».

«У діях окружної комісії можуть міститись ознаки порушення частини 10 статті 28 Закону України «Про вибори народних депутатів України», де зазначається, що кожний суб'єкт подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій має право на пропорційну частку кожної категорії керівних посад у дільничних виборчих комісіях окремо малих, середніх, великих виборчих дільниць у межах виборчого округу, яка залежить від кількості кандидатур від відповідних суб'єктів подання, включених до складу дільничних виборчих комісій. Частка керівних посад для кожного суб'єкта подання у кожній категорії виборчих дільниць у межах виборчого округу визначається відповідно до кількості кандидатур, включених від цього суб'єкта подання до складу виборчих комісій кожної категорії виборчих дільниць, у відношенні до загальної кількості осіб, включених до складу виборчих комісій відповідної категорії виборчих дільниць», – коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Миколаївській області.

 
За коментарями звертайтеся:

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.