Протягом червня спостерігачі ОПОРИ відслідковували наявність публікацій з ознаками замовності у двох газетах Вінницької області – «Вінниччина» та «33-й канал». У таких матеріалах названі часописи найчастіше пропагували, зокрема, політсили «Українська стратегія Гройсмана», Радикальна партія Олега Ляшка, «Європейська Солідарність». Зафіксовано також матеріали на користь партій «Слуга народу», «Опозиційний блок» та місцевих політиків, які балотуються в мажоритарних округах.

Газета «Вінниччина» (колишня газета обласної ради, після роздержавлення діє у формі ТОВ, заснованого колективом редакції) протягом червня опублікувала тексти з ознаками замовності, два з яких марковано зірочками, решта – без маркування.

Публікація на користь партії «Українська стратегія» вийшла друком 7 червня. У матеріалі під заголовком «Партія Гройсмана «Українська стратегія» націлена на ефективну роботу в парламенті» йдеться, зокрема, про успіхи уряду Володимира Гройсмана, про його ініціативу «перезавантаження парламенту», також про «пакет ініціатив, з яким партія «Українська стратегія» Володимира Гройсмана йде в парламент». Стаття маркована трьома зірочками.

У цьому ж номері газети за 7 червня вміщено публікацію під назвою «Ляшко: наступні вибори – це бій за землю». У ній наведено слова Олега Ляшка про недопущення продажу землі та необхідність державної підтримки аграріїв, розповідається також про ініційовані «радикалами» зміни до Конституції, а наприкінці автор зазначає, що «важко не погодитись з Олегом Ляшком». Публікація не маркована.

У «Вінниччині» за 12 червня також вийшов матеріал із ознаками замовності на користь політсили, очолюваної Олегом Ляшком («Соціальний ліфт від Ляшка: пахарі з областей, інтернатівці, захисники Вітчизни»), у якому розповідається про з’їзд РПЛ та оголошення виборчого списку партії, також про пріоритети і переваги цієї партії. Публікацію марковано зірочками.

14 червня у газеті вийшла стаття під назвою «Лариса Білозір: на KIDS OPERAFEST ми встановили рекорд» про участь у підготовці дитячого блоку фестивалю «OPERAFEST TULCHYN» голови ГО «Життя та розвиток громад» Лариси Білозір (депутатка обласної ради, балотується до Верховної Ради в окрузі №15). Йдеться, зокрема, про організовану нею дитячу вікторину в рамках фестивалю, наводяться її слова, що залучення молоді до мистецтва – «це ще один крок до розвитку сучасної європейської України». Публікація без маркування, підпис – «Наш кор.».

У «Вінниччині» за 19 червня вийшла стаття «Американські соціологи зафіксували стрімке падіння рейтингу Тимошенко» з ознаками замовності на користь Радикальної партії Олега Ляшка та проти партії ВО «Батьківщина» і її лідерки Юлії Тимошенко. У тексті, посилаючись на «дослідження команди «Сьогодні» і американської соціологічної компанії Edison Research, розповідається, що партія Юлії Тимошенко нібито втрачає електорат, наводяться також слова політолога Володимира Цибулька, що Тимошенко «зраджує свого виборця» і «починає розчинятися у Зеленському». Натомість, за словами експерта Тараса Загороднього, «козир Ляшка – у вмінні та бажанні спілкуватися з людьми»... Публікація без маркування. 

На користь Олега Ляшка в газеті «Вінниччина» за 28 червня оприлюднено публікацію «Влада душить людей газом», у якій ідеться про вимогу Олега Ляшка до Президента знизити комунальні тарифи. Публікація не маркована як політреклама чи агітація (розміщена в рубриках «Акцент», «Думки з приводу»).

Газета «33-й канал» (приватне щотижневе видання, співзасновницею якого є депутатка обласної ради Тетяна Редько (фракція партії «Батьківщина»). У «33-му каналі» за 5 червня вийшли, зокрема, такі статті з ознаками замовності: «Ляшко вимагає захистити українські чорноземи» (аналогічний текст друкувала і газета «Вінниччина» - про Радикальну партію, що є «чи не єдиним захисником селянства і дрібних фермерів»);

«В партії Порошенка зміниться майже все», підзаголовок «Незмінним залишається лише курс на членство в ЄС і НАТО» (про з’їзд «Європейської солідарності», провідних кандидатів-списочників та пріоритети цієї політсили);

«Партія Гройсмана «Українська стратегія» націлена на ефективну роботу в парламенті» (про те, що Володимир Гройсман оголосив про участь у виборах і що для продовження змін йому треба спиратись на свою команду);

«Чому родина Сергія Кармаліти за Команду Зе?» (публікація у формі розмови з місцевим політиком і підприємцем, якого названо «членом Команди Зе», та з його родиною).

У газеті «33-й канал» за 12 червня ознаки замовності мали статті:

«Жінка – легенда Вінниччини, яку патріоти просять йти в нардепи» (інтерв’ю з ветераном АТО і волонтеркою Світланою Бевз, яка балотується у ВО №11 як самовисуванка);

«Професіоналізм і прогресивність: хто представляє «Українську стратегію Гройсмана»? (про те, зокрема, що в першій десятці кандидатів від цієї партії – «втілювачі найуспішніших змін у країні»);

«Ляшко веде до парламенту людей з сохою, бо «там пахати треба!» (публікація про список кандидатів від РПЛ, агалогічний текст у «Вінниччині» мав назву «Соціальний ліфт від Ляшка…);

«Оновлена партія Порошенка: з волонтерами й армійцями в Європу та НАТО» (про «команду, яку Порошенко веде в Раду»);

«Сергій Кармаліта про першу сотню «Слуги народу» (інтерв’ю, в якому йдеться, зокрема, що «чесні люди із Команди Зе йдуть в Раду»).

19 червня газета «33-й канал» опублікувала статті: «Чому міністр освіти Гриневич у команді «Української стратегії Гройсмана»?»; «Леонід Марцинковський: «Я підтримую вектор мінімізації контакту між чиновником та бізнесменом» (про кандидата-самовисуванця у 12-му окрузі); «Рейтинг Ляшка піднімається. У кого падає? Думки соціологів» (аналогічний текст – на користь Ляшка та проти Тимошенко – був і в іншій обласній газеті); «Безвіз – це гігантський стрибок від совка до європейського майбутнього – Петро Порошенко»; «Вінницька команда Зе бореться за перемогу – Сергій Кармаліта»; «Сергій Кудлаєнко вручив високі державні відзнаки медикам Вінниці» (про чинного нардепа та кандидата-мажоритарника в окрузі №11); «Партія «Опозиційний блок» назвала першу десятку списку та оприлюднила виборчу програму».

У цій же газеті за 26 червня вийшли статті «Вмію захистити інтереси людей на рівні держави» (про кандидата-самовисуванця у 18-му окрузі Григорія Калетніка); «Володимир Гройсман: «Децентралізація – це влада людей і кошти у їхніх руках»; «Володимир Кістіон: Не дамо згорнути децентралізацію» (на користь віцепрем’єра, що балотується від партії Гройсмана в окрузі №11); «Ляшко: Коли люди бачать платіжки, їм не смішно»; «Леонід Марцинковський йде в народні депутати по 12-му виборчому округу»; «Сергій Борзов відверто про ЗЕ, квартиру за $500 тисяч і ресторан тестя Наума в Криму»; «Європейський спецназ Порошенка. Партія «Європейська Солідарність» назвала п’ять пріоритетів, які  відстоюватиме в парламенті»; «Людмила Щербаківська йде у парламент по 14 округу, там, де народилася»; «У боротьбі за перемогу Зеленського ми згуртувалися та зміцніли. Переможемо й на виборах до Верховної Ради» (звернення кандидатки Світлани Лутковської, що балотується шляхом самовисування в окрузі №14; «Ганна Давиденко йде на вибори по 11 виборчому округу»; «Хто замовив Сергія Кармаліту?»; «Два роки за розірваний портрет Порошенка в тюрмі – невже цього не досить Команді Зе?» (інтерв’ю з активістом Юрієм Павленком, що балотується в окрузі №12 від партії «Патріот»).

Отже, протягом місяця в газеті «33-й канал» зафіксовано майже три десятки (28) публікацій з ознаками замовності, всі вони – без маркування.

У ч. 1 ст. 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України» йдеться, що передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію - суб'єкта виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України.

Відповідно до ч. 17 ст. 74 цього Закону включення до інформаційних теле- і радіопрограм (випусків новин) передвиборних агітаційних матеріалів партій, у тому числі політичної реклами, забороняється. Усі матеріали передвиборної агітації повинні бути відокремленими від інших матеріалів і означені як такі.

Крім цього, згідно з ч. 3 ст. 9 Закону України «Про рекламу» інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучатьсящепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)