У місті Знам’янка у Кіровоградській області (виборчий округ № 102) агітаційній листівки на користь кандидата-самовисуванця Вадима Волканова розклеїли у непередбачений для цього місцях – на електроопорах та в громадському транспорті. За вказаними фактами спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА на Кіровоградщині звернулися до правоохоронців.

Спостерігачі виявили листівки 7 липня. На агітматеріалах зображений кандидат. Вгорі листівки зазначено: «Вибори до Верховної Ради України», а внизу розміщено напис: «Переможемо разом! Волканов Вадим Анатолійович». Листівка містить необхідні вихідні дані, однак розмістили такі матеріали на електроопорах та в автобусному маршруті «Кропивницький – Світловодськ». Близько 20 агітаційних матеріалів на електроопорах та ліхтарях розмістили на вулиці Вокзальній у місті Знам’янка. Та на двох автобусах по п’ять листівок в кожному відповідно. Представники ОПОРИ звернулися до відділу поліції із проханням провести перевірку щодо неналежного місця розміщення агітаційного матеріалу.

Вказаний маршрут обслуговує кропивницьке приватне підприємство «Урса-Транс». За вказаними номерами ніхто не відповідає. Також не відповідає і кандидат у народні депутати Вадим Волканов.

«Ці факти є порушенням Закону України «Про вибори народних депутатів» та Кодексу України про адміністративні правопорушення. На позачергових виборах народних депутатів такі типи порушень ми фіксуємо вперше. ОПОРА закликає кандидатів у нардепи агітувати згідно із законодавством України», – зазначила  координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області.

Згідно зі статтею 152 КУпАП порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян-суб’єктів підприємницької діяльності — від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У статті 212-14 цього ж Закону йдеться, що порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях громадянином – тягнуть за собою накладення штрафу від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи матеріалів політичної реклами підприємствами – розповсюджувачами реклами – тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Частиною 9 статті 74 Законом України «Про вибори народних депутатів України» забороняється розміщення носіїв політичної реклами на зовнішній поверхні та всередині транспортних засобів громадського користування, у тому числі таксі, розміщення політичної реклами у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, а також розповсюдження матеріалів передвиборної агітації, у тому числі політичної реклами, через телерадіотрансляційні або інші інформаційні мережі сповіщання пасажирів та інформаційні табло у приміщеннях станцій та вагонах метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, у транспортних засобах громадського користування.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться щепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)