4 липня ОПОРА викликала поліцію через підозру у використанні адміністративного ресурсу під час агітації в Палаці культури у Запоріжжі. 6 липня до правоохоронців звернулися у зв'язку з можливими ознаками порушення зафіксованих на концерті в підтримку чотирьох кандидатів у народні депутати.

Представники ОПОРИ помітили 4 липня розвіз людей пенсійного віку з агітаційною продукцією біля палацу культури Металургів у Запоріжжі. Відвідувачі заходу розповіли, що вертаються після виступів народних колективів, де зустрічалися із кандидатом у народні депутати Ігорем Чумаченком. При собі вони мали пакети підписані його іменем, прізвищем та гаслом «Команда Буряка». За їхніми словами запрошення на захід роздавали поблизу їхніх житлових будинків.

Після того, як ОПОРА отримала від присутніх біля входу містян зразки запрошення — охорона  не впустила спостерігачів до приміщення, зазначивши, що концерт лише для пенсіонерів. Також охоронець підтвердив факт проведення агітаційного заходу.

Нагадаємо, що Володимир Буряк проходить на виборах до Верховної Ради під номером 8 у виборчих списках партії «Опозиційний блок» і є чинним міським головою Запоріжжя. Палац культури металургів — це товариство з обмеженою відповідальністю «Соціальні ініціативи Запоріжжя» металургійного комбінату «Запоріжсталь». На підставі можливих ознак використання адміністративного ресурсу ОПОРА викликала поліцію для з'ясування обставин оренди закладу для проведення агітаційного заходу.

6 числа на стадіоні «Славутич-Арена» відбувся концерт за участі запрошених іноземних виконавців C.C. Catch та La Bouche, на який можна було потрапити за запрошеннями, де було опубліковане звернення до запоріжців від «команди Буряка» із розміщенням їхніх імен та портретних світлин. Ці особи зареєстровані кандидати у народні депутати України: Віктор Бусько, Ігор Чумаченко, Анатолій Пустоваров. Також поруч з ними була світлина Володимира Буряка.

На початку заходу зі сцени до глядачів із розповіддю про позитивні досягнення «команди Буряка» звернулися комерційний директор Міжнародного аеропорту Запоріжжя Олексій Дубревський, директор Міжрегіонального центру серцево-судинної хірургії та трансплантації Олександр Никоненко, генеральний директор Запорізького вогнетривного заводу Сергій Гоман  та інші особи. Також виступили Володимир Буряк та Ростислав Шурма, які балотуються до Верховної Ради за партійними списками «Опозиційного блоку». Потім слово взяли кандидати згадані у запрошені. Після цього розпочався пісенний концерт, по його завершенню присутнім повідомили, що задіяний спеціальний транспорт для розвезення людей та роздали їм пакети із брендованою продукцією від кандидатів у нардепи (календарі та блокноти були надруковані без вихідних даних).

Також на захід намагалася потрапити група людей, які представилися членами партії Анатолія Шарія. Як вони повідомили ОПОРІ, мета їхньої акції — дарувати людям червоні кульки. Охорона стадіону не пустила їх на концерт.

Із підозрою у можливих порушеннях, ОПОРА викликала поліцію.

Інший агітаційний захід 6 липня відбувся у селі Преображенка Орхівського району Запорізької області. Тут на підтримку кандидата у народні депутати Володимира Бандурова (зареєстрованим у одномандатному виборчому окрузі № 79) виступила співачка Ірина Білик. Під час нього ознак порушень не виявлено.

ОПОРА нагадує, що згідно ч. 9 статті 68 Закону «Про вибори народних депутатів України» партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидат у депутати в одномандатному окрузі мають право на договірній основі за рахунок коштів відповідного виборчого фонду орендувати будинки і приміщення усіх форм власності для проведення зборів, мітингів, дебатів, дискусій та інших публічних заходів передвиборної агітації.

Також варто наголосити, що ч.8 ст.2 цього закону говорить: будь-які прямі чи непрямі привілеї або обмеження виборчих прав громадян України за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками забороняються. Не допускаються обмеження щодо участі громадян України у виборчому процесі, крім обмежень, передбачених Конституцією України та цим Законом.  Відтак, запрошення на агітаційний захід лише певної вікової категорії може мати ознаки ейджизму, що в свою чергу порушує стандарти виборчого процесу.

Відповідно до вимог статті 74 участь у передвиборній агітації забороняється іноземцям та особам без громадянства, зокрема у формі участі у концертах, виставах, спортивних змаганнях, інших публічних заходах, що проводяться на підтримку чи за підтримки партії - суб'єкта виборчого процесу чи кандидата у депутати.

А ч.7 ст.69 вимагає: друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

За коментарями звертайтеся:

email: zp@opora.org.ua

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)