Громадянська мережа ОПОРА фіксує практику, що у Львівській області політичні партії та кандидати активно залучають неповнолітніх до заходів передвиборчої агітації. Діти роздають партійні газети, розклеюють агітаційні плакати. Також юнаки та дівчата одягнені у футболки та кепки з логотипами політичних партій або з написами прізвищ кандидатів.

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували, що у Львові у 117 виборчому окрузі (Галицький, Франківський райони, частина Шевченківського району міста Львова) поблизу університету «Львівська політехніка», біля наметів «Української стратегії Гройсмана» сиділи і роздавали газети юні хлопці та дівчата.  Вони були у брендованих футболках політичної сили. 

 У 121 виборчому окрузі (міста Борислав, Дрогобич, Трускавець, Дрогобицький район), а саме у місті Дрогобич за інформацією місцевих юнаки клеїли агітаційні матеріали політичної партії «Слуга народу» на стовпах, зупинках громадського транспорту та роздавали листівки. На світлині мешканки Дрогобича двоє молодиків у футболках з написом «Орест Саламаха». 

Фото з соціальної мережі Facebook

Кандидат у народні депутати в 121 окрузі від політичної партії «Слуга народу» Орест Саламаха під постом у соцмережі попросив вибачення, «що заклеїли зупинки громадського транспорту та інші не дозволені місця». 

ОПОРА поцікавилася у кандидата щодо залучення дітей до агітаційної кампанії. Орест Саламаха пообіцяв уточнити цю інформацію та передати контакти представників ОПОРИ керівнику штабу. На час виходу матеріалу жодного дзвінка від представників кандидата не було. 

Партійні газети «Голосу» у Львові (житловий масив Сихів) роздавав юнак, одягнений у брендовані футболку та кепку політичної сили Святослава Вакарчука. 

Фото з соціальної мережі Facebook

Кандидатка у народні депутати у 115 виборчому окрузі (Сихівський район, частина Личаківського району міста Львова) Наталія Піпа відреагувала на опубліковані світлини користувачами соцмережі: «Так, вчора на Сихові був випадок, коли хлопець взяв у батьків кепку, футболку і допомагав волонтерам роздавати газети.  Малий дуже просив - батьки дозволили.  Більше того, у «Голос» приходять волонтерити цілими родинами. У вчорашньому випадку мав місце чисто людський фактор. На навчаннях волонтерів ми говоримо про те, що дітям не можна допомагати поки що. Але буває по-різному, хтось та й вдається до самодіяльності. Але це ще одна ознака того, що у нас не авторитарна партія. Коли багато людей і мало часу, за всіма не припильнуєш. Завтра керівник мого штабу ще раз збере волонтерів і проведе позачергове навчання. Нам теж важливо, щоб усе було по-чесному». 

Аналогічний випадок, коли діти роздавали партійні газети «Голосу» та клеїли агітаційні матеріали політичної сили, зафіксували мешканці міста Городок. 

Фото з соціальної мережі Facebook

Суб’єктом висування партії Святослава Вакарчука у 120 виборчому окрузі (Городоцький, Мостиський райони, частина Самбірського району) є фізична особа-підприємець Тарас Елейко. Він у коментарі ОПОРІ зазначив, що не має відношення до агітаційної кампанії політичної сили, бо не є її партійцем, хоча кандидує від «Голосу». «Я це не бачив. Пам’ятаю, коли приїжджали від «Голосу», тим паче автобусом, тим паче вони разом ночують, не думаю, що там були неповнолітні», - розповів Тарас Елейко. 

А ось на цьому відео понад два десятка юнаків і дівчат віком 14-17 років ідуть по вулицях Львова. Вони у жовтих кепках та футболках з написом «Квурт». Дехто тримає у руках листівки про кандидата. 

Міський голова Винник та кандидат у народні депутати у 115 виборчому окрузі (Сихівський район, частина Личаківського району міста Львова) Володимир Квурт у розмові з мережею ОПОРА ситуацію пояснив так: «Дійсно, в команді волонтерів дуже багато пластунів. Це молоді люди, які повнолітні. А те, що вони виглядають так симпатично, то їм плюс. Футболки оплачені з виборчого фонду, з волонтерами укладені угоди». 

«Негідь, чи знаєш ти, що розклеювати передвиборчу агітацію по стовпах заборонено Законом України? Негідь, чи знаєш ти, що використовувати дітей у політичних баталіях, як мінімум, аморально, а ще й дуже низько», - цей обурливий пост написала користувачка соцмережі Катерина Сарахман. На фото, які опублікувала жінка юні хлопець та дівчина клеять на стовп плакати із зображенням Василя Курія. Курій як самовисуванець балотується у 125 виборчому окрузі (місто Самбір, Сколівський, Старосамбірський, Турківський райони, частина Самбірського району). 

Позиція щодо опублікованих світлин у Василя Курія така: «Я не відслідковую це болото, яке публікують конкуренти. Я зараз понабираю агіток кандидатів, дітей по селі по 3 роки і вони теж будуть клеїти, закидати у соцмережі. Не має у мене дітей жодних. Є молодіжні організації, які мені допомагають, як волонтери». 

Зазначимо, що на основній світлині користувачки Сарахман є позначка «хочу змін Володимир Саврук). Саврук є також кандидатом у народні депутати у виборчому окрузі №125 (самовисування), тобто є конкурентом Василя Курія. 

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Львівській  області наголошує: «Практика масового залучення різними суб'єктами виборчого процесу неповнолітніх до заходів передвиборчої агітації особливо не проявляла себе під час попередніх виборчих кампаній, проте вже надто активно проявила себе під час поточної парламентської кампанії. Прямої заборони для участі неповнолітніх у виборчій кампанії у виборчому законодавстві немає. Проте частина 7 статті 2 Закону «Про вибори народних депутатів України» зазначає, що громадяни України, які мають право голосу, можуть брати участь у роботі виборчих комісій як їх члени, а також у проведенні агітації, здійсненні спостереження за проведенням виборів депутатів та інших заходів у порядку, визначеному цим та іншими законами України. Враховуючи те, що згідно з частиною 1 статті 2 право голосу на виборах депутатів мають громадяни України, яким на день голосування виповнилося вісімнадцять років, то можна дійти логічного висновку, що неповнолітні громадяни не мають права брати участі у заходах передвиборчої агітації. Принаймні це формулювання не ставиться під сумнів у випадку права бути членом виборчої комісії та бути офіційним спостерігачем виключно для повнолітніх осіб. Проте у випадку її застосування для ведення передвиборчої агітації ця норма чомусь інтерпретується не як пряма заборона, а як неврегульоване питання. Водночас для пояснення, начебто, права участі неповнолітніх осіб у передвиборчій агітації посилаються на норми Закону «Про волонтерську діяльність» загального характеру. Згідно з частиною 1 статті 7 цього Закону для надання волонтерської допомоги особами від 14 до 18 років необхідно отримати згоду батьків чи тих, хто їх замінює. Організації та установи, що залучають до своєї діяльності волонтерів, несуть відповідальність, котра не передбачена українським законодавством. Таким чином ми не маємо прямої заборони у виборчому законодавстві і маємо можливе порушення за умови відсутності згоди батьків, недотримання якої не передбачає відповідальності». 

За коментарями звертайтеся:

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.