Упродовж 3-4 липня спостерігачі ОПОРИ виявили на двох автобусах у Надвірній агітацію за кандидата по округу №87 Зіновія Андрійовича. Про виявлене порушення ОПОРА повідомила поліцію.

Наліпки «ЗЕдепутат. Слуга народу. ЗЕник Андрійович. №1 у бюлетені. Виборчий округ 87» були розміщені на міському автобусі №3, який курсує у Надвірній за маршрутом «Центр - Соборна», та на мікроавтобусі з табличкою «Чорний потік – Надвірна».

Зіновій Андрійович – чинний міський голова Надвірної, зареєстрований ЦВК кандидатом у народні депутати від політичної партії «Слуга народу» 25 червня як кандидат в одномандатному виборчому окрузі №87. До округу входять місто Яремче з населеними пунктами Яремчанської міської ради, Надвірнянський район, частина Богородчанського, частина Коломийського районів. Центр округу – місто Надвірна. 

Як зауважує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА на Івано-Франківщині, розміщення агітації на користь кандидата Зіновія Андрійовича у транспорті загального користування суперечить ч. 9 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України», яка забороняє розміщення носіїв політичної реклами на зовнішній поверхні та всередині транспортних засобів громадського користування.

«ОПОРА звернулась у поліцію щодо перевірки цього факту, який може містити також ознаки порушення статті 212-10 «Порушення обмежень щодо ведення передвиборної агітації» Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка встановлює обмеження на проведення передвиборної агітації в місцях, що заборонені законом», - сказав координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА на Івано-Франківщині.

На момент виходу матеріалу ОПОРІ не вдалося зв’язатися із Зіновієм Андрійовичем для отримання коментаря, але ми залишаємо за ним право на відповідь.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.