До окружної виборчої комісії №97 (Бровари) надійшла скарга від кандидата у народні депутати від партії "Слуга народу" за цим округом Миколи Галушка. Суть скарги – використання символіки та логотипу партії "Слуга народу" в агітації кандидатом-самовисуванцем Володимиром Нідзельським. ОВК вирішила перенаправити скаргу до правоохоронних органів.

До окружної виборчої комісії №97, що в Броварах, 2 липня надійшла скарга від кандидата у  народні депутати від партії "Слуга народу" за цим округом Миколи Галушка. У скарзі йшлося про те, що кандидат-самовисуванець Володимир Нідзельський використовує символіку та безпосередньо логотип партії "Слуга народу" у друкованій передвиборній політичній агітації та на транспорті у Броварах та Броварському районі, а також на власній фейсбук-сторінці. Також у скарзі додається, що кандидат Володимир Нідзельський, зокрема, використав та продублював у подібному стилі або схожому дизайні фон, кольори, логотип, гасла, символіку партії "Слуга народу", порушивши таким чином принцип рівності суб'єктів виборчого процесу. Вже у прохальній частині автор скарги просить розглянути її та встановити факт порушення, зобов'язати Володимира Нідзельського утриматися від проведення політичної агітації з використанням символіки та логотипу партії "Слуга народу" та зобов'язати кандидата видалити агітацію з використанням цієї символіки з мережі Фейсбук та інших соцмереж.

Через два дні комісія розглянула скаргу. На засідання запросили довірених осіб обох кандидатів – і Миколи  Галушка, і Володимира Нідзельського. Голова ОВК надав представнику Нідзельського скаргу на ознайомлення та провів обговорення. Довірена особа Нідзельського надала пояснення, зазначивши, що докази, які наведені у цій скарзі не є доказами, а гасло "Незалежний слуга народу" подавали на реєстрацію і цю заяву прийняли, а це означає, що воно унікальне. Однак члени окружної виборчої комісії йому заперечили.

Під час розгляду скарги також  уповноважена особа від партії "Європейська солідарність" додав, що Володимир Нідзельський порушує благоустрій міста, оскільки його друкована агітація розміщена  на кожній електроопорі, фасаді та  деревах міста і району. Разом з тим, одна з членів ОВК наголосила, що представники кандидата Володимира Нідзельського повинні прибрати всю агітацію до дня тиші.

Одночасно зі скаргою до окружної виборчої комісії, кандидат у народні депутати Микола Галушко звернувся також і до поліції із відповідною заявою. Разом із тим, окружна виборча комісія №97 після розгляду цієї скарги все ж вирішила перенаправити її до правоохоронних органів, бо вони не можуть встановити факт порушення виборчого законодавства без відповідних експертиз.

У тексті ж постанови окружної виборчої комісії №97 щодо розгляду скарги йдеться, що комісія постановляє залишити без розгляду скаргу щодо порушень проведення передвиборної агітації. Копію постанови – надати суб'єкту звернення і оприлюднити на стенді.

Зазначимо, що перепалки між кандидатами тривали і раніше, зокрема у мережі Фейсбук. Кандидат у народні депутати Микола Галушко та «Зе-команда» у Броварах  звинувачували Володимира Нідзельського  у використанні кольорів, гасла та логотипу партії «Слуга народу».

Джерело: ФБ-сторінка «ЗЕ команда Бровари»

Водночас кандидат-самовисуванець Володимир Нідзельський звинувачував агітаторів Миколи Галушка у псуванні його передвиборної агітації.

Джерело: ФБ_сторінка «97 Виборчий округ»

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.