30 червня на Центральній площі Чернівців відбулося святкування Дня молоді, організоване Громадською організацією «Справедливе майбутнє». Хоча в анонсі свята не вказувалося, що на захід прийде кандидат в народні депутати Михайло Яринич, під час заходу тут роздавали брошури з його символікою та завданнями його програми.

Подія про святкування Дня молоді була створена на Facebook громадською організацією «Справедливе майбутнє». В описі заходу вказувалося, що на відвідувачі чекає «весела розважальна программа - DJ NIKOLAS, лазерне та бульбашкове шоу, веселі естафети , розіграші призів та квитків в кінотеатр».

Як повідомив спостерігач Громадянської мережі ОПОРА, на події був присутній кандидат в народні депутати по виборчому окрузі №201 Михайло Яринич. Жодних публічних виступів чи агітаційних закликів зі сторони кандидата не було, проте його команда та друзі ходили у футболках з надписом «Яринич Михайло» та фірмовим логотипом (футболки не роздавали всім охочим).

Також логотип, крупні кадри футболок з символікою і слоган кандидата в народні депутати можна побачити у відеозвіті з святкування на сторінці громадської організації «Справедливе майбутнє» у Facebook.

Зі слів спостерігача ОПОРИ, на заході неповнолітні діти також були одягнуті у футболки з символікою Михайла Яринича.

До речі, 5 липня спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували, що за Михайла Яринича, кандидата у народні депутати в окрузі №201, агітують, ймовірно, неповнолітні діти. Спостерігачка Громадянської мережі ОПОРА зафіксувала агітацію з боку неповнолітнього на Центральній площі Чернівців. На її запитання про те, якого він віку, хлопець відповів, що йому 16 років.

Спостерігачка Громадянської мережі ОПОРА викликала поліцію, щоб зафіксувати ймовірне порушення пункту 7 статті 2 Закону України «Про вибори народних депутатів України», у якому йдеться про те, що брати участь у роботі виборчих комісій як їх члени, а також у проведенні передвиборної агітації, здійсненні спостереження за проведенням виборів депутатів та інших заходах у порядку, визначеному цим та іншими законами України, можуть громадяни України, які мають право голосу, тобто ті, які досягли 18-річного віку.

За словами юридичної радниці Громадянської мережі ОПОРА Тетяни Юзвяк чинне законодавство про вибори прямо не забороняє неповнолітнім брати участь у агітації, однак, дійсно в Законі України «Про вибори народних депутатів України», що гітацією мають право займатися виборці, тобто особи які досягли 18 річного віку і мають право голосу. Поряд з цим, чинне українське законодавство при залученні неповнолітніх до волонтерської діяльності, до роботи за цивільно-правовим чи трудовим договором, вимагає обов’язкової згоди на це батьків або осіб, які їх заміняють.

У кінці події роздавали брошури з символікою кандидата в народні депутати та завданнями його програми.

Моніторинг Facebook-сторінки ГО «Справедливе майбутнє» показав, що представники організації активно підтримують Михайла Яринича як кандидата в народні депутати в окрузі №201. Зокрема, тут є відео відвідин Стерилізаційного центру у Чернівцях спільно з цим кандидатом, також на цій сторінці розміщено відео, де різні люди висловлюють йому свою підтримку.

За словами юридичної радниці Громадянської мережі ОПОРА Тетяни Юзвяк у разі, якщо громадські організації висловлюють свою підтримку кандидату, головне питання, яке слід перевірити - чи здійснюється цією організацією передвиборна агітація та за який кошт вона проводиться. Закон чітко вимагає здійснювати агітацію за рахунок виборчого фонду кандидата або партії. Тому з одного боку громадська організація не позбавлена права вільно обговорювати кандидата в депутати, однак обмежена щодо здійснення передвиборної агітації щодо такого кандидата, партії (агітаційні заходи та матеріали мають бути оплачені з виборчого фонду).

Відповідно до ч.6 ст. 68 Закону України “Про вибори народних депутатів України” передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на забезпечення ведення передвиборної агітації відповідно до цього Закону, коштів виборчих фондів партій, кандидатів у депутати в одномандатних округах. Кандидати у депутати, зареєстровані у загальнодержавному окрузі, можуть здійснювати передвиборну агітацію за кошти виборчого фонду партії. Використання власних коштів партій, кандидатів у депутати чи коштів з інших джерел для проведення передвиборної агітації, у тому числі з ініціативи виборців, забороняється.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)