Кандидат у нардепи Андрій Іванчук 25 червня підписав «Угоду про співпрацю» із громадою Коломийщини, яку від імені людей підписав міський голова Коломиї Ігор Слюзар. Кандидат пообіцяв громаді вирішити цілий ряд проблем – якщо переможе на окрузі. ОПОРА з’ясувала деталі угоди, отримавши відповідь на запит від Коломийської міської ради.

Як повідомили ЗМІ, Угоду про співпрацю між кандидатом в народні депутати Андрієм Іванчуком та Коломийською громадою було підписано під час засідання виконавчого комітету Коломийської міської ради, що відбулось у ратуші.

«Міський голова Ігор Слюзар проанонсував перед членами виконавчого комітету, що кандидат в депутати Андрій Іванчук запропонував громаді підписати Угоду про співпрацю у разі перемоги. Цим документом визначаються найнагальніші проблеми Коломиї, а пан Іванчук у разі обрання його депутатом від нашого округу зобов’язується докласти усіх зусиль для їх вирішення», - йшлося у матеріалі на сайті «Дзеркало. Медіа».

Виступаючи перед коломиянами, які зібрались у залі міськвиконкому, Андрій Іванчук сказав, що підпише угоду із кожною громадою округу і в разі перемоги на виборах візьметься вирішити найнагальніші проблеми кожної із них. Після обговорення представники громади Коломиї визначили 4 проблеми, вирішення яких вони бачать першочерговими для новообраного депутата.

Зокрема, коломияни забажали капітальний ремонт доріг загального користування, завершення зведення усіх інфраструктурних об’єктів (передовсім - водноспортивного комплексу), комплексний благоустрій мікрорайонів міста та реконструкцію парку ім.Шевченка.

Кандидат Андрій Іванчук, як пише ЗМІ, пообіцяв зробити для Коломиї у десять разів більше, ніж він зробив за останні 5 років. Питання підписання угоди внесли на голосування і після того, як 18 членів виконкому із 20 проголосували «за» мер Коломиї Ігор Слюзар та Андрій Іванчук скріпили угоду своїми підписами.

У відповіді на інформаційний запит, який ОПОРА отримала 4 липня, Ігор Слюзар підтвердив факт підписання угоди та надав її копію. Разом із тим повідомив про «готовність до співпраці та підписання аналогічних угод з іншими кандидатами у народні депутати України у разі ініціювання ними підписання таких угод».

 

Зважаючи на те, що Андрій Іванчук зареєстрований ЦВК 25 червня, а згідно Закону України «Про вибори народних депутатів України» , агітація розпочинається на наступний день після реєстрації кандидата, цей захід наврядчи можна віднести до агітаційного, власне через час його проведення, вважає  координатор спостереження ОПОРИ за виборами на Івано-Франківщині.

«Але зважаючи на те, що він був підписаний у стінах міської ради під час засідання виконавчого комітету, принагідно варто нагадати , що 4 статті 74 Закону забороняє проведення агітаційних заходів та публічні заклики голосувати за чи не голосувати за суб’єктів виборчого процесу під час проведення заходів, організованих органами державної влади чи органами місцевого самоврядування», - каже він. Також органам місцевого самоврядування слід забезпечити дотримання принципу рівних можливостей щодо кандидатів, а саме рівно та неупереджено ставитися до всіх кандидатів та партій.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер