Етап реєстрації кандидатів в народні депутати на Херсонщині був проведений з дотриманням встановлених законодавством строків. Від п’яти округів, на які розділена область, виявили бажання балотуватися до Верховної Ради 74 кандидати. З них 65 чоловіків та 9 жінок.

По ВО № 182 зареєструвалося 19 кандидатів, ВО № 183 – 18 кандидатів, ВО 184 – 10 кандидатів, ВО № 185 – 12 кандидатів, ВО № 186 – 15 кандидатів.

Наймолодший кандидат зареєстрований на 182-му окрузі - самовисуванець Сергій Голінько (23 роки), а найстарший на 183-му окрузі – самовисуванець, екс голова Херсонської ОДА Микола Костяк (64 роки). Середній вік кандидатів в народні депутати на округах складає 46 років.

Десятеро кандидатів народилися за кордоном, що складає 14% (5 – Казахстан; РФ – 2; Німеччина – 1; Таджикистан – 1; Узбекистан – 1). Родом з інших областей 27% кандидатів, з Херсонської області – 36%, з міста Херсона – 23%. 58% кандидатів мають походження поза межами свого округу.

90% (67 кандидатів) мають вищу освіту (87% чоловіків та 89% жінок). Інші кандидати мають середню спеціальну, професійно-технічну та загальну середню освіту. 46% представляють сферу бізнесу та займають керівні посади (53% чоловіків та 11% жінок), 30% представляють державний сектор та місцеве самоврядування (34%  чоловіків та 11% жінок).

Тимчасово не працює 8% кандидатів в народні депутати (6%  чоловіків та 11% жінок). 7% працюють в сфері освіти  (2% чоловіків та 34% жінок), 5% працюють в громадському секторі   (3% чоловіків та 22% жінок). Працюють в сфері медицини та пенсіонери по 2%.

В кожному окрузі шляхом самовисування виявили бажання балотуватися народні депутати поточного скликання. «Покрити» всі округи кандидатами вдалось таким політичним силам як «Слуга Народу», ВО «Батьківщина» та «Опозиційний блок». 58% кандидатів мають відношення до партій (54% чоловіків та 44% жінок), 42% – позапартійні (56% чоловіків та 56% жінок).

Характерний портрет кандидата чоловіка – чоловік 46 років з вищою освітою народжений у межах області та округу, скоріш за все представляє політичну  силу та здебільшого працює в сфері бізнесу чи державному секторі.

Характерний портрет кандидатки жінки – жінка 46 років з вищою освітою, народжена на території Херсонської області, але походить з іншого округу, здебільшого самовисуванка без партійності та працює у сфері освіти або громадському секторі.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)