Спостерігачі ОПОРИ звернулися із заявами до поліції через агітаційну діяльність під час концертів, які відбулися на округах № 140 (центр – місто Біляївка) і 143 (центр – місто Ізмаїл).

Так, 28-29 червня в Ізмаїлі відбувся шостий рок-фестиваль «Дунайська Січ», президентом якого є кандидат у народні депутати по округу №143 Віктор Куртєв.   Як зазначається на сайті фестивалю, його співорганізаторами є Міністерство молоді та спорту, Одеська облдержадміністрація, Ізмаїльська міська рада.  

Під час концерту ОПОРА зафіксувала роботу агітаторів у зелених футболках з написами: «Віктор Куртєв. Зробимо їх знову». Крім того, перед концертом вулицями Ізмаїла пересувався автобус з агітаційною символікою кандидата Віктора Куртєва:

ОПОРА нагадує, що, відповідно до ч.4 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України», забороняється проведення агітаційних заходів, розповсюдження передвиборних агітаційних матеріалів, демонстрація агітаційних фільмів чи кліпів, розповсюдження виборчих листівок, плакатів, інших друкованих агітаційних матеріалів чи друкованих видань, у яких розміщено матеріали передвиборної агітації, публічні заклики голосувати за чи не голосувати за партії - суб’єктів виборчого процесу, кандидатів у депутати в одномандатному окрузі або публічна оцінка діяльності цих партій чи кандидатів у депутати під час проведення заходів, організованих органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, державними чи комунальними підприємствами, закладами, установами, організаціями.

Також 2 липня у місті Чорноморськ відбувся безкоштовний концерт групи «Пісняри» на підтримку партії «Опозиційний блок».

Як зазначили учасники концерту зі сцени, вони прибули до Чорноморська з Білорусі (відео з 0:32).

ОПОРА зауважує, що, відповідно до ч. 1. ст. 74 Закону, участь у передвиборній агітації забороняється іноземцям та особам без громадянства, у тому числі через журналістську діяльність чи у формі участі у концертах, виставах, спортивних змаганнях, інших публічних заходах, що проводяться на підтримку чи за підтримки партії - суб'єкта виборчого процесу чи кандидата у депутати.

«Стаття 68 Закону України «Про вибори народних депутатів» передбачає, що передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата або партію, зокрема й проведення концертів, вистав, спортивних змагань за підтримки партії - суб'єкта виборчого процесу чи кандидата у депутати, а також оприлюднення інформації про таку підтримку. Тому ОПОРА звернулася до поліції із заявами про можливі порушення, передбачені статтею 212-10 КУпАП – порушення обмежень щодо ведення передвиборної агітації, здійснення передвиборної агітації особою, участь якої у передвиборній агітації заборонена законом, що можуть тягнути за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян», - пояснив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області.

Нагадаємо, раніше спостерігачі ОПОРИ звернулися до поліції з трьома заявами про заходи, які проводили кандидати в народні депутати на одномандатних виборчих округах Одеської області.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)