Кандитати-мажоритарники Мирослава Бабінська та Тарас Чолій повідомляють про зіпсовані та зірвані агітаційні матеріали у виборчому окрузі №123.  Партія «Голос» та кандидат Валерій Веремчук про переслідування волонтерів та напад на агітаторів. А зустріч Порошенка з виборцями у Стрию намагався зірвати представник Шарія. 

3 липня у місті Золочеві невідомі особи зіпсували два білборди кандидатки у народні депутати у 123 окрузі (місто Новий Розділ, Золочівський, Миколаївський, Перемишлянський райони) Мирослави Бабінської. Свободівка розповіла ОПОРІ, що рекламні щити повісили ввечері 2 липня, а вже вранці 3 числа білборди зіпсували.

«Хулігани можуть десь на магазині вивіску  побити. Це ж треба вилізти високо. Треба було мати драбину, людина не підстрибнула б. Я написала заяву у поліцію. Звичайно, це пов’язано з виборами, звичайно, це пов’язано десь з якимось лідерськими позиціями когось. В нас Золочівський район завжди дуже брудний на виборах був», - додала Мирослава Бабінська у коментарі Громадянській мережі ОПОРА. 

Мирослава Бабінська кандидує від ВО «Свобода». Вона - членкиня цієї політичної сили, провідний спеціаліст зі страхування ПрАТ «Страхова компанія «ТАС», депутатка Львівської обласної ради від ВО «Свобода». 

Напередодні про зникнення понад 30 плакатів у цьому ж виборчому окрузі заявив Тарас Чолій, кандидат у народні депутати від політичної партії «Голос». Агітаційні матеріали Чолія висіли на парканах і балконах приватних будинків у Перемишлянському, Миколаївському та Золочівському районах.  

Тарас Чолій розповів ОПОРІ, що за словами місцевих невідомі особи зривають плакати вночі. Вони користуються автівкою, щоправда номерних знаків машини мешканці не зафіксували. «Буду писати заяви в поліцію і вішати нові рекламні плакати. Хоча їх буде вже не так багато, бо матеріалу майже не залишилося. Однозначно пов’язую це із виборами. Можливо хтось з конкурентів робить такі вчинки», - зазначив Тарас Чолій Громадянській мережі ОПОРА. 

Суб’єктом подання Чолія є політична партія «Голос». Він є депутатом Львівської міської ради головою фракції «Української Галицької Партії». 

У «Голосі» також заявили про переслідування волонтерів. За інформацією політичної сили 2 липня до хлопців і дівчат, які були у брендованих футболках і кепках підійшли молодики у спортивних костюмах, які «принижували, кричали лайкою, переслідували їх (волонтерів – ред.) аж додому. А в подвір’ї змусили зняти брендований одяг. Погрожували побиттям. Їх попередили, якщо знову побачать символіку «Голосу» на Сихові, то повернуться», - написала на своїй сторінці у соціальній мережі Наталія Піпа. 

Кандидатка у народні депутати у 115 виборчому окрузі (Сихівський район, частина Личаківського району міста Львова) додала: «Чим ближче до виборів, тим більше бруду. Але ми не злякалася! Чуєте, панове політичні опоненти? Нам нічого приховувати. Нам нема чого боятися. Ми тут надовго. І це не 90-ті! Звертаюся до керівників, які замовили брудні ігри проти мене та «Голосу». Я закликаю вас відмовитися від таких методів боротьби. Не можете працювати з громадою і завойовувати довіру? Не беріться! Ми побороли забудовника, кілька накачаних хлопців нас точно не злякають». 

Наталія Піпа  донедавна членкиня Української Галицької Партії, голова ГО «Кращий Сихів». У 2015 році балотувалася у Львівську міську раду та Львівську обласну раду від УГП.

«Підійшов високий чоловік міцної статури. Був у чорних окулярах і бейсболці. Одразу почав погрожувати жінкам: якщо не заберетеся звідси, то «допоможу» очистити територію. На слова жінок, що мають усі дозволи на розміщення агітаційного намету за цією адресою, відреагував ще більшою агресією, почав розмахувати руками. У цей час до намету підійшов чоловік однієї із жінок та спробував утихомирити дебошира. У результаті отримав сильний удар в обличчя: у чоловіка до крові глибоко розсічена брова, вибито пів зуба. Після цього нападник швидко втік», - про напад на власних агітаторів заявив і Валерій Веремчук.

Чинний депутат ЛМР від «Народного контролю» зазначив, що це вже не вперше до його наметів підходять невідомі та погрожують агітаторам. Він обов’язково звертатиметься у поліцію. 

Зазначимо, що Веремчук кандидує у 116 виборчому окрузі (Залізничний район, частина Шевченківського району міста Львова). Суб'єктом його висування є політична сила «Громадянська позиція». 

«Пане Парубій, Шарій наближається», «Петро Олексійович, Шарій наближається», «Пане Цеголко, це вам від Шарія», - так звертався чоловік у костюмі циркового артиста-коміка до кандидата у народні депутати Петра Порошенка та представників екс-президента у місті Стрий (125 виборчий округ). 25 червня Порошенко навідався в один з районних центрів Львівської області, щоб зустрітися із виборцями.

Невідома особа подарувала кульки Андрію Парубію (2 номер у списку «Європейської Солідарності) та Володимиру В’ятровичу (25 номер у списку партії). Також під час виступу Порошенка чоловік вигукував у натовпі «Шарій», «В адміністрації Президента сиділа 5 колона». 

На відео Володимир В’ятрович, Святослав Цеголко (прес-секретар Порошенка) просять чоловіка зняти маску і запитують, чи він не представляє Зеленського. «Знайомтеся, цю людину звуть Володимир. Можливо Олександрович. І він тут, щоб нам заважати», - додав Порошенко зі сцени, натякаючи імовірно також на Зеленського. 

Чоловік у костюмі циркового артиста-коміка зазначав, що він від Анатолія Шарія, а  поліцейським додав, що приїхав з Івано-Франківська. Як тільки чоловіку місцеві зняли маску з обличчя, він почав ховати обличчя і залишив площу, де відбувалася зустріч Петра Порошенка з виборцями.

Анатолій Шарій опублікував відео в мережі Інтернет, на якому підтверджує, що це справді був його представник:  «На цьому відео ви побачите чоловіка, який, звичайно, наш. Крім цього цей чоловік є не просто активістом, а кандидатом в депутати. Саме таку команду я хочу провести у Верховну Раду. Передайте Президенту і команді, ви скоро ці обличчя будете бачити у Верховній Раді. Не розслабляйтеся. Ми будемо влаштовувати вам теплі прийоми часто», - розповідає на відео Шарій. 

Зазначимо, що 3 липня Центральна виборча комісія скасувала реєстрацію кандидата у народні депутати, відеоблогера, колишнього журналіста Анатолія Шарія.

Також під час зустрічі Петра Порошенка з виборцями у Стрию невідомий застосував димову шашку. 

«Поліцейські затримали правопорушника на місці. Ним виявився 18-річний місцевий мешканець. Його опитали та склали адміністративний протокол за ст.195-6 (порушення порядку виробництва, зберігання, перевезення, торгівлі та використання піротехнічних засобів) КУпАП. Зустріч кандидата у депутати з виборцями не припинялась», - зазначили у Головному управлінні Національної поліції у Львівській області. 

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Львівській області наголошує: «Дані факти можна вважати порушення виборчого законодавства, яке має назву перешкоджання ведення передвиборчої агітації. Згідно частини 25 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» перешкоджання здійснення права на проведення передвиборчої агітації, а також порушення встановленого законом порядку проведення такої агітації тягнуть за собою відповідальність, встановлену законами України. Проте проблема полягає у тому, що дане порушення не передбачає кримінальної чи адміністративної відповідальності, окрім випадків, коли таке перешкоджання супроводжується обманом або погрозами. За умов відсутності санкцій таке виборче порушення, на жаль, не матиме правових наслідків для правопорушника. Разом з тим, якщо такі факти перешкоджання пов'язані із знищенням або пошкодженням майна, порушенням громадського порядку, фізичне перешкоджання можуть підпадати під вимоги адміністративної або кримінальної відповідальності загального характеру». 

За коментарями звертайтеся:
 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)