Найбільш помітними тенденціями першого місяця виборчої кампанії на Сумщині стали благодійні ініціативи потенційних та уже зареєстрованих кандидатів і зовнішня агітація без вихідних даних – зауважили представники Громадянської мережі ОПОРА на пресконференції, яка відбулась 2 липня 2019 року.

З огляду на те, що строки цієї виборчої кампанії доволі стислі, деякі політичні партії і кандидати почали агітацію дочасно, до того, як їх було зареєстровано Центральною виборчою комісією. Зокрема, Денис Сокур, кандидат у народні депутати у 157 одномандатному виборчому окрузі, який, ймовірно, почав агітацію до того, як було відкрито його виборчий фонд. 14 червня зранку спостерігач ОПОРИ зафіксував наявність в місті наметів з символікою партії “Національний корпус”, членом якої він є, а також банери з його зображенням та буклети із його біографією і уривками передвиборчої програми, які роздавались агітаторами в наметах. Утім офіційно ЦВК зареєструвала кандидата лише 14 червня після обіду.

Крім того, на початку кампанії спостерігачі ОПОРИ неодноразово фіксували зовнішню рекламу та буклети потенційних кандидатів і різних політичних сил без вихідних даних, що є порушенням частини 23 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України». Зокрема, серед порушників політичні партії «Опозиційна платформа - За життя», «Радикальна партія Олега Ляшка», «Європейська солідарність», «Українська стратегія», «Слуга народу», «Голос» та кандидати у народні депутати за одномандатними виборчими округами Сергій Качанов, Микола Сурженко, Володимир Войтенко (всі троє – 157 виборчий округ), Василь Лобода (158 виборчий округ), Микола Смілик, Сергій Гавриленко (обоє – 162 виборчий округ).

Координаторка спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Сумській області зазначила: «Щодо таких порушень, а також порушень норм розміщення агітаційної продукції, спостерігачі ОПОРИ в Сумах та області подали 25 заяв до правоохоронних органів».    

Спостерігачі ОПОРИ також фіксували заходи, які, ймовірно, можуть мати ознаки непрямого підкупу виборців – спортивні змагання з цінними призами, фестивалі за підтримки певних кандидатів тощо.

Також фіксувались проблеми із функціонуванням окружних виборчих комісій: на початку виборчої кампанії у роботі в 158, 159, 160 та 161 комісіях були затримки в роботі через велику кількість замін у керівному складі. Так само із запізненням ОВК було оформлено посвідчення спостерігачів ОПОРИ.

Сумщина також має прецеденти кримінальних проваджень, пов’язаних із виборчою кампанією, що триває.

Заступник начальника ГУНП  в Сумській області – начальник слідчого управління Олег Григоров розповів: «Наразі порушено два кримінальні провадження, пов’язані з виборчим процесом. Перше – за статтею 157 КК України через незаконне використання символіки політичної партії. Друге провадження – напад на кандидата у народні депутати Артема Юрійовича Семинихіна (кандидат у народні депутати у 160 одномандатному виборчому окрузі – ОПОРА), яке кваліфіковане як замах на вбивство. До несення служби під час виборчої кампанії залучено 2700 осіб особового складу».

Андрій Коропець, начальник управління превентивної діяльності ГУНП у Сумській області, додав: «На сьогодні отримано звернення від громадян, вони будуть розглядатись і на всі на них будуть дані відповіді. Вже оформлено два матеріали про адміністративні правопорушення – йдеться про агітаційні матеріали без вихідних даних».

Омбудсменка із захисту виборчих прав громадянської мережі ОПОРА в Сумській області зазначила: «З часу закінчення президентських виборів проаналізовано стан доступності дільниць, висновок виходить досить невтішний – із 1000 дільниць 6 виборчих округів нашої області, тільки близько 30% відповідають державним будівельним нормам доступності – мають пандус, мають двері відповідної ширини, щоб люди з інвалідністю, які пересуваються на візках, могли вільно дістатися до кабінки. Виявилася ще одна причина недоступності для людей даної категорії – соціальне таксі у суботу та неділю не працює.

Було зафіксовано 46 звернень громадян із питань захисту виборчих прав – внесення до списку чи навпаки процедуру виключення померлих осіб, про роботу в ДВК осіб, які перебувають на обліку в центрах зайнятості, голосування військовослужбовців, які прибувають на ротацію, голосування у місцях позбавлення волі та інші».    

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.