У Житомирі на будівлі центрального автовокзалу розмістили агітаційний білборд Володимира Гройсмана, який є кандидатом в народні депутати і лідером партії «Українська стратегія Гройсмана». 

На плакаті фото Володимира Гройсмана і напис: «Знаємо. Вміємо. Діємо. Українська стратегія Гройсмана». Білборд містить відомості про замовника, установу, що здійснила друк, тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Відповідно до ч. 9 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України»: «Розміщення носіїв політичної реклами на зовнішній поверхні та всередині транспортних засобів громадського користування, у тому числі таксі, розміщення політичної реклами у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, а також розповсюдження матеріалів передвиборної агітації, у тому числі політичної реклами, через телерадіотрансляційні або інші інформаційні мережі сповіщання пасажирів та інформаційні табло у приміщеннях станцій та вагонах метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, у транспортних засобах громадського користування забороняється».

Отримати коментар представників партії та кандидата ОПОРІ не вдалося. За номером телефону, вказаному на сайті партії «Українська стратегія Гройсмана», повідомили, що найближчим часом перетелефонують та нададуть коментар. 

«Залиште свої контакти, щоб я могла передати інформацію і вам нададуть коментар», – зазначила представниця партії. Однак протягом двох днів дзвінків не було. 

Директор  Житомирського автовокзалу Федір Дорощук у коментарі ОПОРІ розповів, що адміністрація автовокзалу до розміщення цього плакату відношення не має.

«Ми до реклами не маємо відношення, тільки то, що надали площі. У нас ці площі орендує рекламна організація», – зазначив директор.

У червні на будівлі автовокзалу спостерігачі ОПОРИ фіксували партійний  борд з написом: «Українська стратегія. Володимир Гройсман. Strategy.ua», який не містив відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника. Ймовірно, що така агітація фінансувалася не з виборчого фонду. Виборчий список партії «Українська стратегія Гройсмана» Центральна виборча комісія зареєструвала 18 червня. На сайті ЦВК зазначено, що Володимир Гройсман 21 червня включений до виборчого списку партії «Українська стратегія Гройсмана» під номером №1. Спостерігач ОПОРИ 22 червня подав заяву до поліції. 

Керівник відділу комунікації Головного управління Національної поліції в Житомирській області Алла Ващенко у коментарі ОПОРІ розповіла: «Заява зареєстрована. Триває перевірка обставин, рішення по ній ще не прийняті».

Відповідно до частини 6 статті 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України»: «Передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на забезпечення ведення передвиборної агітації відповідно до цього Закону, коштів виборчих фондів партій, кандидатів у депутати в одномандатних округах. Кандидати у депутати, зареєстровані у загальнодержавному окрузі, можуть здійснювати передвиборну агітацію за кошти виборчого фонду партії. Використання власних коштів партій, кандидатів у депутати чи коштів з інших джерел для проведення передвиборної агітації, у тому числі з ініціативи виборців, забороняється».

Також, варто зазначити, що 3 липня Володимир Гройсман з робочою поїздкою відвідав Житомирську область. Інформація про це розміщена на сайті Житомирської обласної державної адміністрації. 

«У рамках робочої поїздки до Житомирської області Прем’єр-Міністр України Володимир Гройсман оглянув процес реконструкції масштабного дорожнього об’єкту – Північного обходу м. Житомира. На важливості завершення будівництва такого дорожнього проекту наголосив Глава Уряду сьогодні, 3 липня, після огляду ремонтних робіт разом із т.в.о. голови ОДА Ярославом Лагутою та головою облради Володимиром Ширмою…», – йдеться у повідомленні. 

Як повідомляла ОПОРА, протягом червня на Житомирщині представники ОПОРИ подали 29 заяв до поліції щодо потенційного порушення виборчого законодавства. У Житомирі було зафіксовано  найбільше матеріалів з написами «Лідерство це відповідальність. Гройсман», «Українська стратегія Володимир Гройсман».

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)