За підсумками медіа-моніторингу Громадянської мережі ОПОРА за останній тиждень червня в ЗМІ Херсонщини  було зафіксовано 117 матеріалів з ознаками джинси. Серед них 11% статей присвячені політичним партіям, 89% – кандидатам в народні депутати по одномандатним округам.

Лише 7  матеріалів були марковані як «Реклама» або «Політична реклама». Цієї норми законодавства дотрималися газета «Гривна» (Херсон), «Нове життя» (Іванівський район) та «Сільські новини» (Горностаївський район). Але у жодному з видань, які робили маркування, воно не охопило всі матеріали з ознаками замовності. Наприклад, у «Гривні» матеріали схожого контенту маркуються по-різному. Так матеріал з лідером Радикальної партії «Ляшко: Коли люди бачать платіжки – їм не смішно» надрукований з позначкою «На правах реклами», а розміщений на тій самій сторінці матеріал кандидата самовисуванця по 182-му округу «Олександр Співаковський: громада щаслива тоді, коли потрібним у ній почувається кожен!» вже визначений як політична реклама.

Щодо реклами політичних партій, то 54% матеріалів з ознаками замовності припадає на 2 газети, редакції яких розміщені в обласному центрі – «Новий день» та «Гривна». Лише матеріали Радикальної партії та «Батьківщини» епізодично розміщувались у районних виданнях. Партії «Опозиційна платформа – За життя», «Європейська солідарність» та «Українська стратегія» вирішила агітувати переважно через міські газети. 36% від усіх матеріалів припадає на Радикальну партію Олега Ляшка, «Батьківщина» – 27%, «Опозиційна платформа – За життя» – 19%, «Європейська солідарність» та «Українська стратегія» –  по 9%.

Олег Ляшко та його політична  сила обрала фокусом своєї передвиборчої агітації тему тарифів та низького рівня життя.

«Опозиційна платформа – за життя» розширила перелік своїх основних спікерів та облич: до традиційного Юрія Бойка, який протягом передостаннього тижня червня в аналогічних матеріалах позначався як найкращий кандидат на посаду прем’єр-міністра долучився Віктор Медведчук. У матеріалах, окрім опису «критичної ситуації» з газотранспортною системою України, міститься інформація про перемовини Бойка та Медведчука з головою Газпрому (РФ).

Партія «Європейська солідарність» сконцентрувалась навколо презентації пріоритетів власної політичної платформи, а лідер «Української стратегії» обґрунтовував необхідність змін до Конституції та збереження децентралізації.

Кандидати по одномандатним округам були як значно активніші, так і більш творчими у порівнянні з партіями. Особливістю цього тижня стала презентація програм кандидатів. Про основні аспекти своєї програми розмістили матеріали Ігор Колихаєв (кандидат по 184-му округу, самовисуванець), Іван Вінник (184-ий округ, самовисуванець), Євген Рищук (186-ий округ, самовисуванець). А Сергій Рибалко, кандидат від «Опозиційної платформи – За життя» по 186-му округу опублікував свою програму на першій сторінці газет «Слава праці» (Каланчацький район) та «Вісник Олешшя» (Олешківський район).

Також особливістю цього тижня стала перша масова хвиля матеріалів з ознаками замовності від кандидата політичної партії «Слуга народу» по 185-му округу Володимира Іванова. На відміну від інших кандидатів ці матеріали містили доволі мало тексту, велику фото та меседж «Один в полі не воїн». Так само, як і у більшості кандидатів, його матеріали також не маркувались як політична реклама.

Щодо лідерів, то найбільше матеріалів з ознаками замовності було розміщено від кандидатів по 185-му округу – 55%. Це було зумовлено як кількістю друкованих видань на території округу, так і більшою кількістю активних кандидатів. Так, кандидати Сергій Хлань (самовисуванець), Павло Філіпчук («Опозиційна платформа – за життя»), Володимир Іванов («Слуга народу»), Вегандз Мясникян (самовисуванець), Олександр Кістечок (ВО «Батьківщина») намагались розмістити матеріали з ознаками передвиборчої агітації у кожній з газет округу.

А Сергій Хлань та Павло Філіпчук робили тематичні статті чи розміщували декілька «хвиль» матеріалів. Так, Павло Філіпчук вирішив проінформувати виборців не тільки про свою благодійну діяльність щодо спонсорства турніру по боксу, але і зачепити питання децентралізації та проінформувати про підтримку власної кандидатури аграріями області.

Кандидат Сергій Хлань продовжив інформувати про свої досягнення у якості депутата Верховної ради. Варто відзначити, що для декількох районів області (Іванівський та Нижньосірогозький) було запущено окрему медійну стратегію, максимальний акцент якої сконцентрувався на питаннях забезпечення водою.

Кандидати Ігор Колихаєв та Іван Вінник вирішили зробити фокус саме на власних програмах. Цікавим для аналізу виявився певний дисбаланс у представленні матеріалів. Наприклад, у виданнях «Ключі» та «Час» впродовж місяця розміщуються переважно матеріали кандидата Ігоря Колихаєва, а ось «Нова Каховка» концентрується на особі Івана Вінника.

Також особливістю даного тижня став спецвипуск газети «Новий день», який повністю був присвячений кандидатові по 183-му округу від «Батьківщини» Юрію Одарченко. 4 сторінки заповнені текстом агітаційного змісту з відсутнім маркуванням.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)