2 липня на територіях ВО №205 та ВО №206 (м. Чернігів) спостерігачі ОПОРИ зафіксували 7 зафарбованих білбордів та 1 сітілайт  кандидата у депутати Валерія Куліча та подали заяву до поліції  щодо ймовірного порушення виборчого законодавства.

Агітаційна продукція кандидата в народні депутати України по ВО №205 Валерія Куліча за інформацією представників ОПОРИ розміщена з відповідними вихідними даними. Протягом 2 липня були пошкоджені 7 рекламних щитів та сітілайт за адресами: вул. 1 Травня, 168 (район 2-ї міської лікарні),вул. Бєлова, 26, вул. Бойова (біля магазину «Союз»), в сквері Богдана Хмельницького, біля  «Ремзаводу», поблизу громадських зупинок в Ялівщині, «Дитячий світ», на перехресті вулиць 1 Травня та Кільцевої.

Кандидат в народні депутати України по ВО №205  Валерій Куліч прокоментував ОПОРІ ситуацію: «Можливо, за такий короткий термін цієї виборчої кампанії певні кандидати не вбачають інших способів конкуренції.  Я не знаю, як по іншому прокоментувати, це як дитсад. Моя довірена особа написала відповідну заяву до поліції, наскільки я знаю, вже відкрито кримінальне провадження».

Знищення агітаційних матеріалів кандидата, в залежності від обставин можуть кваліфікуватися як дрібне хуліганство (ст. 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення) або хуліганство (ст. 296 Кримінального кодексу України), або ж за ч. 2 ст.157 Кримінального кодексу України (перешкоджання діяльності іншого суб'єкта виборчого процесу поєднані із застосуванням насильства, знищенням чи пошкодженням майна, погрозою застосування насильства або знищення чи пошкодження майна  караються обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.)

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)