В Дніпропетровській області спостерігачі ОПОРИ продовжують фіксувати ймовірні порушення виборчого законодавства. Так, в Дніпрі та Кривому Розі спостерігачі звертались до правоохоронців з приводу агітаційних матеріалів без зазначення вихідних даних  кандидаток у народні депутати Вікторії Самойленко-Тидір, Ольги Бабенко партій «Опозиційний блок» та «Українська стратегія Гройсмана».

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Дніпропетровській області повідомив, що з початку виборчої кампанії спостерігачі ОПОРИ вже понад 40 разів звертались до правоохоронців за фактами ймовірного порушення виборчого законодавства.

«Передусім, це порушення порядку ведення агітації. По всій території області партії і кандидати «забувають» вказати відомості про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Закликаємо всіх суб’єктів виборчого процесу до сумлінного виконання Закону»

2 липня спостерігачка ОПОРИ в Кривому Розі на перехресті вул. Українська та Свято-Миколаївська біля будинку №2 по вул. Українська (Центрально-Міський район) спостерігач ОПОРИ виявила агітаційний борд без вихідних даних кандидатки в народні депутати України по одномандатному виборчому округу №33 Вікторії Самойленко-Тидір із вмістом «Вікторія Самойленко-Тидір. Дії гучніші слів». Про ймовірне порушення виборчого законодавства спостерігачка ОПОРИ подала заяву до поліції.

1 липня поблизу будинку №10 по вул. Соборній в Кривому Розі (Металургійний район, округ №33) спостерігачка ОПОРИ помітила рекламну агітаційну конструкцію із написом «Українська стратегія Гройсмана», на якій не було зазначено вихідних даних. Біля даної конструкції волонтери-агітатори розповсюджували газету «Українська стратегія», на останній сторінці якої містились відомості про те, що редакція даної газети проводитиме розіграш цінних призів. Для участі в даному розіграші необхідно заповнити анкету, яка також розміщувалася в цій газеті. Щодо ймовірного порушення спостерігачка ОПОРИ звернулася із заявою до поліції.

Напередодні, 29 червня, спостерігач ОПОРИ виявив схожу агітаційну конструкцію у вигляді кубу в Дніпрі. На плакатах не було зазначено відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Тож спостерігач ОПОРИ звернувся до правоохоронців.

28 червня в місті Кривий Ріг біля зупинки громадського транспорту «Автовокзал» спостерігач ОПОРИ також помітив агітаційну металеву конструкцію «куб». Волонтери в наметі повідомили про те, що мають дозвіл від райвиконкому на встановлення тимчасової конструкції. Про необхідність наявності вихідних даних на друкованій агітаційній продукції вони не чули. Спостерігачі ОПОРИ викликали наряд поліції. Після написання заяви на місце прибула координаторка, яка відповідає за розміщення наметів від партії «Українська стратегія», і заявила, що насправді вихідні дані були, але сильний вітер зірвав їх з наметів і відніс в невідомому напрямку.

В цей же день, 28 червня, напроти Криворізької міської ради також було виявлено агітаційну конструкцію із написом «Українська стратегія Гройсмана». Спостерігачка ОПОРИ повідомила поліцію про ймовірне порушення. Коли на місце прибув наряд поліції, на місце подій також прибула юристка партії Олена Повалій. Волонтери з намету в свою чергу повідомили поліцейському, що спостерігачка ОПОРИ їх переслідувала і знімала фото та відео.

30 червня поблизу вул. Волгоградська, буд. 3/3 в Кривому Розі спостерігачка ОПОРИ помітила борд  із написом «Опозиційний блок. Разом до перемоги. Євгеній Мураєв, Олександр Вілкул, Вадим Новинський». Замовником вказана громадська організація «Опозиційний блок». Таким чином, на агітаційній продукції містилась інформація з неповним переліком вихідних даних. Про ймовірне порушення спостерігачка ОПОРИ написала заяву до Саксаганського відділу поліції.

29 червня напроти будинку 10А по вул. Свято-Миколаївська (Центрально-Міський район, ОВО №33) спостерігачка ОПОРИ помітила борд кандидатки в народні депутати по виборчому округу №33 від партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» Ольги Бабенко без вихідних даних. На білборді зазначено «З днем перемоги. Ольга Бабенко». Про ймовірне порушення  спостерігач ОПОРИ  написала заяву до правоохоронців.

Відповідно до частини 23 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)