У Києві на маршруті №233 (станція метро “Лісова” - вулиці Лісківська) в громадському транспорті була розміщена політична реклама кандидата в народні депутати від партії “Слуга народу”  Артема Дубнова. Спостерігачі ОПОРИ оперативно зафіксували інцидент та викликали поліцію. 

Агітація з ознаками порушення закону провисіла в маршрутному транспорті менше доби. Зранку 2 липня її розвісили, а ввечері уже знімали у присутності правоохоронців.

Мова йде про навісні прапорці і наліпки на склі з прізвищем кандидата, та гаслом політичної сили. Їх прикріпили всередині транспортних засобів.

Фото Громадянської мережі ОПОРА. Прапорець і наліпки на скло у громадському транспорті від кандидата Артема Дубнова.

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували агітацію з ознаками порушення, коли в автобусі були пасажири.

Фото Громадянської мережі ОПОРА. Агітмаршрутка їде на кінцеву.

Тож повідомили поліцію перед заїздом транспортного засобу на кінцеву. Правоохоронці уже чекали на місці, коли маршрутка під'їхала.

Фото Громадянської мережі ОПОРА. Поліція чекала на автобус на кінцевій.

Поки поліцейські складали протокол і виносили попередження, працівники автопарку очищали від агітації транспортний засіб.

А також дали у телефонному режимі розпорядження  водіям з інших мікроавтобусів зняти рекламу з ознаками порушення законодавства.

Фото Громадянської мережі ОПОРА. Працівниця автопарку та водій знімають з транспортного засобу агітацію з ознаками незаконності.

Як уже зазначалось раніше, маршрут поєднує станцію метро Лісова і район Києва під назвою Троєщина.  Артем Дубнов балотується від партії “Слуга народу” у 213 окрузі. Йому за 30, є стоматологом приватної клініки “Клініка Дубнової Стоматолог і Я”. Кандидатом у депутати зареєстрований 25 червня.

Нагадаємо, розміщення політичної агітації у громадському транспорті заборонене Законом України “Про вибори народних депутатів”.  Відповідальність передбачена Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Частина 9 статті 74 закону “Про вибори народних депутатів”:

“Розміщення носіїв політичної реклами на зовнішній поверхні та всередині транспортних засобів громадського користування, у тому числі таксі, розміщення політичної реклами у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, а також розповсюдження матеріалів передвиборної агітації, у тому числі політичної реклами, через телерадіотрансляційні або інші інформаційні мережі сповіщання пасажирів та інформаційні табло у приміщеннях станцій та вагонах метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, у транспортних засобах громадського користування забороняється”.

Стаття 212-14 КупАП:

“Порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях громадянином - тягнуть за собою накладення штрафу від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи матеріалів політичної реклами підприємствами - розповсюджувачами реклами - тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.”

 

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)