Спостерігачі ОПОРИ звернули увагу на передвиборчий ролик кандидатки  в народні депутати від партії  «Слуга Народу» по округу 174 Вікторії Алєксєйчук, який ймовірно був записаний в приміщенні Навчально-бібліотечного комплексу Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

Відео, у якому кандидатка звертається до своїх виборців, з’явилось на її сторінці 27 червня. У ролику Вікторія Алєксєйчук стоїть у місці, яке візуально схоже на останній поверх будівлі Навчально-бібліотечного комплексу Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

Згідно з інформацією розміщеній на сайті Центральної виборчої комісії Вікторія Алєксєйчук є доценткою НЮУ ім. Ярослава Мудрого. Це підтверджує і сайт ВИШу, на якому зазначено, що кандидатка викладає на кафедрі криміналістики та на якій займає посаду доцента.

Згідно з ч. 22 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України»  кандидатам у депутати забороняється використовувати для проведення передвиборної агітації службовий транспорт, зв'язок, устаткування, приміщення, інші об'єкти та ресурси за місцем роботи, службові чи виробничі наради, збори колективу, а також залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов'язаної з проведенням передвиборної агітації. Спостерігачі ОПОРИ 2 липня звернулись до поліції з заявою про правопорушення за ст. 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

«Я агітацію там не проводила, це було в період, коли нікого там не було, я нікого не агітувала. Це просто проходило в той день, коли до нас приїжджала делегація з Київа і запрошували всіх відвідати дану будівлю, я скористалась запрошенням», — заявила Вікторія Алєксєйчук.

«У цьому випадку Вікторія Алєксєйчук використала для зйомки агітаційного відеоролику приміщення за місцем роботи, що може порушувати не тільки положення ч. 22 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України», а й принцип рівності прав та можливостей кандидатів у депутати, партій — суб'єктів виборчого процесу, які не мають доступу для використання приміщення зазначеного Університету в електоральних цілях. Також не слід забувати й вимоги законодавства про освіту щодо політичної нейтральності, що висуваються до закладів вищої освіти та їх працівників», — прокоментував координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Харківській області.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)