У червні ОПОРА взяла участь у робочих зустрічах із посадовцями місцевих органів влади, а також із представниками Головного управління Національної поліції в Луганській області. В результаті сторони налагодили взаємодію щодо підготовки до виборів народних депутатів, а також домовилися про обмін інформацією під час виявлення порушень виборчого законодавства та своєчасного реагування на них.

Отже, 26 червня представники ОПОРИ взяли участь у засіданні міської робочої групи Сєвєродонецька, яка була присвячена сприянню організації проведення виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року. Громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Луганській області разом із керуючим справами виконкому Юрієм Журбою та іншими учасниками вирішили питання якісного покращення організації виборчого процесу. Дійшли згоди, що в першу чергу, слід звернути увагу на проблеми доступності реалізації свого виборчого права для людей із інвалідністю, а також можливості тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси. Вирішили питання щодо можливості перенесення дев’яти виборчих дільниць з другого поверху на перший, а також встановлення додаткового освітлення для людей з вадами зору.

Поряд із цим, 24 червня 2019 року разом з директором Сєвєродонецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД) Володимиром Богушем та начальником відділу організації надання БВПД та роботи з її надавачами Світланою Феш представники ОПОРИ взяли участь у навчальному тренінгу з виборчих прав та їх захисту. Під час навчання учасники обмінялися досвідом з консультування людей в області виборчого законодавства, особливу увагу приділили роботі з внутрішньо переміщеними особами. На практиці розібрали юридичні кейси за такими темами, як порядок включення до списку виборців, тимчасова зміна місця голосування виборця без зміни його виборчої адреси, порушення таємниці голосування, типові порушення виборчих прав, здійснення передвиборчої агітації, скасування необхідності надавати документи на підтвердження причини тимчасової зміни місця голосування, підкуп виборців тощо. Обговорення вказаних питань допомогло підвищити обізнаність у нюансах виборчого законодавства фахівців з надання правової допомоги, що є особливо актуальним у наступний місяць виборчої кампанії.

 

Представники ОПОРИ провели робочі зустрічі із правоохоронцями з метою удосконалення взаємодії під час виборчого процесу  та безпосередньо у день голосування. Зокрема, 13 червня громадський омбудсмен із захисту виборчих прав в Луганській області  та довготерміновий спостерігач ОПОРИ Інна Пархоменко взяли участь у селекторній нараді під головуванням міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, де був також присутній очільник поліції Луганщини Сергій Колесник, керівники всіх структурних підрозділів МВС в області та керівництво ОТУ «Північ».

Міністр внутрішніх справ закликав кандидатів готуватися до виборів чесно, проводити кампанію відповідно до закону та співпрацювати з МВС. Арсен Аваков повідомив, що робоча група Міністерства відновила свою роботу і продовжує взаємодіяти з ЦВК та Громадянською мережею ОПОРА.

Після проведення селекторної відеонаради, у Головному управлінні Національної поліції відбулася спільна міжвідомча нарада, де Сергій Колесник поінформував присутніх щодо кількості зареєстрованих поліцією з початку виборчого парламентського процесу повідомлень про порушення виборчого законодавства. Розповів про те, що відносно відкритих кримінальних провадженнях проводиться досудове слідство посиленими слідчо-оперативними групами. «В Луганській області вже працює ситуаційний центр, який координує діяльність усіх структурних підрозділів задля негайного реагування на усі повідомлення про порушення виборчого законодавства», - зазначив він.

Крім того, на зустрічі обговорили питання щодо низки заходів з підготовки особового складу до несення служби на завершальному етапі виборчих перегонів, та підготовки проведення навчань й додаткових тренінгів по несенню служби поліцейськими на виборчих дільницях.

Під час наради учасники підкреслили високий рівень комунікації ОПОРИ та поліції Луганській області під час проведення президентських виборів. «Ми впевнені у подальшій тісній та плідній співпраці задля того, щоб вибори були чесними, прозорими та визнаними міжнародним співтовариством демократичними та легітимними».

 

 
                                                                   

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучатьсящепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)