Спостерігачі ОПОРИ від початку виборчої кампанії подали 24 заяви про ймовірні порушення виборчого законодавства, які стосувалися 47 об’єктів. Найпоширенішими порушеннями були розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без вихідних даних. Про це та про основні тенденції першого місяця виборчої кампанії на пресконференції розповіли представники ОПОРИ.

Заходи підготовки та проведення позачергових парламентських виборів

Для підготовки та проведення позачергових парламентських виборів у п’яти одномандатних виборчих округах Тернопільської області Центральна виборча комісія сформувала склад окружних виборчих комісій №163-167 у кількості 18 осіб кожна. Загалом до цих комісій увійшло 90 членів від 24 різних політичних партій (включаючи шість депутатських фракцій, які зареєстровані в Апараті Верховної ради України поточного скликання). Найбільше в окружних виборчих комісіях Тернопільської області представлена політична партія «Народний фронт», яка отримала вісім членів комісій. По сім членів ОВК отримали Радикальна партія Олега Ляшка, ВО «Батьківщина» та «Блок Петра Порошенка «Солідарність». Найменше, лише по одному члену ОВК, отримали – ВО «Свобода» та «Громадянська позиція».

В одномандатних виборчих округах Тернопільської області на позачергових виборах до парламенту балотуватимуться 69 кандидатів, з яких 50 осіб висунула партія, а 19 осіб – шляхом самовисування. Найбільше кандидатів-мажоритарників зареєстровано в окрузі №163 (м. Тернопіль) – 21 особа, а найменше в окрузі №166 (м. Теребовля) –10 осіб. В окрузі №164 (м. Збараж) балотуватимуться 13 кандидатів, в окрузі №165 (м. Зборів) – 11, а в окрузі № 167 (м. Чортків) - 14.

Серед партій, які виступають суб’єктами висування кандидатів в округах Тернопільської області, є ВО «Свобода», «Голос», ВО «Батьківщина», Об’єднання «Самопоміч», Радикальна партія Олега Ляшка, «Європейська солідарність», «УДАР Віталія Кличка», «Громадянська позиція», «Слуга народу», «Сила і честь», «Опозиційний блок», «Разом сила», «Сила Людей», «Патріот», Конгрес Українських Націоналістів, «Народний Рух України» і «Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі».

Кандидатів від останньої політичної сили Центральна виборча комісія зареєструвала 29 червня (постанова № 1382), виконавши рішення Верховного Суду про скасування постанови ЦВК від 23 червня № 1205 «Про відмову в реєстрації кандидатів у народні депутати України від Політичної партії «Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі».

За інформацією з офіційного сайту Державного реєстру виборців, станом на 2 липня, 440 мешканців Тернопільщини тимчасово змінив місце голосування, з них в межах області – 159 осіб. Цей показник становить 6,8% від кількості виборців, які скористались цією можливістю під час чергових виборів Президента України 31 березня. Тоді 6,5 тисяч мешканців Тернопільщини тимчасово змінили своє місце голосування. А під час повторного голосування цю процедуру пройшли більше 7 тисяч мешканців.

До 15 липня включно виборець може звернутися з мотивованою заявою про тимчасову зміну місця голосування без зміни виборчої адреси до органу ведення Державного реєстру виборців. Тепер до заяви не потрібно додавати документів, які підтверджують необхідність зміни місця голосування. Відділи ДРВ Тернопільщини працюють по вихідних.

Перебіг першого місяця виборчої кампанії

Від початку виборчої кампанії Тернопільщину відвідали два лідери політичних партій та кандидати в загальнодержавному виборчому окрузі Святослав Вакарчук та Петро Порошенко. 15 -16 червня у Тернопільській області проходив «Тур змін» партії «Голос». Тоді ще потенційний кандидат у депутати та перший номер у списку партії «Голос» Святослав Вакарчук відвідав 4 населені пункти регіону, а його команда більше 10. Кандидат у депутати, перший номер у списку партії «Європейська солідарність» Петро Порошенко відвідав Тернопільщину 28 червня. Він з передвиборною агітацією побував у 5 населених пунктах області. А 1 липня кандидат у депутати в загальнодержавному виборчому окрузі від ВО «Свобода» Руслан Кошулинський приїжджав у Чортків.

На Тернопільщині партії та кандидати використовують різні форми агітації. В обласному центрі це здебільшого розміщення передвиборної агітації на носіях зовнішньої реклами. У районних центрах та невеликих населених пунктах – це зустрічі з виборцями. Окрім того, спостерігачі ОПОРИ фіксували розповсюдження агітаційної друкованої продукції у брендованих наметах, через поштові скриньки чи на агітаційних зустрічах.

Загалом, за підрахунками ОПОРИ, активними у проведенні агітації є партії: «Європейська солідарність», «Слуга народу», «Громадянська позиція», ВО «Свобода», «Українська стратегія Гройсмана», Об'єднання «Самопоміч», «Голос» і Радикальна партія Олега Ляшка. Серед активних кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі №163 є Степан Барна, Максим Черкашин, Тарас Пастух, Леонід Бицюра, Іван Сороколіт, Лариса Римар, Юлія Мамчак, в окрузі №164 - Михайло Головко, Богдан Яциковський, Володимир Кравець і Віта Салко, в окрузі №165 - Іван Чайківський, Тарас Юрик, Василь Мартюк і Віталій Горба, в окрузі №166 - Олег Вітвіцький, Микола Люшняк, Роман Василіцький, Алла Стечишин і Зеновій Холоднюк, в окрузі №167 - Олег Сиротюк, Тарас Навольський, Олег Барна,  Алла Квач і Володимир Шматько.

Згідно з дослідженнями ОПОРИ, на сторінках друкованих районних та обласних газет Тернопільщини найбільше статей політичного характеру присвячені двом кандидатам-мажоритарникам Тарасу Юрику та Степану Барні. А серед кандидатів, які балотуються у загальнодержавному виборчому окрузі, найчастіше публікації у місцевих друкованих ЗМІ стосуються Петра Порошенка та Олега Ляшка.

Найпоширенішими порушеннями виборчого законодавства, які зафіксували спостерігачі ОПОРИ у Тернопільській області від старту кампанії, були розміщення передвиборної агітації без вихідних даних на носіях зовнішньої реклами. Вони стосувалися білбордів та в окремих випадках сітілайтів кандидатів Ігоря Юзьвака, Івана Чайківського, Юлії Мамчак, Володимира Кравця, Віталія Горби, Степана Барни, Андрія Білецького і Михайла Головка, а також політичних партій «Європейська солідарність», «Радикальна партія Олега Ляшка», «Українська стратегія Гройсмана». Окрім цього у місті Чорткові був зафіксований банер партії «Сила людей» без вихідних відомостей.

Поряд з тим, спостерігачі ОПОРИ зафіксували випадки, коли вихідні відомості були неповними. Це стосувалося білбордів кандидата Миколи Люшняка, на яких не було вказано осіб відповідальних за випуск.

Також був виявлений випадок розміщення рекламних щитів із передвиборною агітацією партії «Слуга народу» та кандидата Леоніда Бицюри (ВО «Свобода») на фасаді будівлі державної форми власності. Це стосувалося «Будинку залізничників» на проспекті Степана Бандери в місті Тернополі.

Спостерігачі ОПОРИ два рази зверталися в поліцію через розповсюдження інформаційного бюлетеня Радикальної партії Олега Ляшка «Слово Ляшка» без вихідних даних. Такі факти були зафіксовані в містах Тернополі та Бучачі.

Загалом, спостерігачі ОПОРИ подали 24 заяви про ймовірні порушення Закону України «Про вибори народних депутатів України», які стосувалися 47 об’єктів.

«Варто додати, що співпраця з поліцією, як і під час президентської кампанії 2019 року, продовжується. Були випадки, коли правоохоронці разом зі спостерігачами ОПОРИ робили спільні поїздки для фіксації можливих порушень ведення передвиборної агітації в обласному центрі та у Теребовлянському районі», - зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Тернопільській області.

Також громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА розповіла про тренінги для поліції щодо виборчого законодавства та реагування правоохоронців на його порушення, які проводила ОПОРА у всіх регіонах України. За її словами, виборчі порушення – це не те з чим зустрічаються правоохоронці кожного дня, виборче законодавство мінливе, тому був запит Національної поліції на проведення таких тренінгів.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.