Протягом червня на Миколаївщині помітну агітаційну кампанію проводили 53 суб’єкти виборчого процесу: 15 політичних партій та 38 кандидатів по мажоритарних округах. Про це під час пресконференції 2 липня розповів координатор спостереження ОПОРИ за виборами.

Процес реєстрації кандидатів у народні депутати України завершився 25 червня. За цей період Центральна виборча комісія зареєструвала від Миколаївщини 88 кандидати-мажоритарники та 45 кандидатів, які балотуватимуться у Верховну Раду України за виборчими списками партій.

Найбільше кандидатів мають 127-ий та 129-ий одномандатні виборчі округи – по 18 і 17 осіб відповідно.  Варто зауважити, що серед самовисуванців, які балотуються в 127-ому окрузі, є одразу три кандидати з прізвищами Дятлов: Володимир Дятлов (пенсіонер, безпартійний),  Євген Дятлов (генеральний директор, ТОВ «Міжнародна консалтинг група», безпартійний) та Ігор Дятлов (директор, благодійний фонд «Довіра Миколаєва», член політичної партії «Опозиційний блок»). В окрузі № 128 балотуватимуться 11 кандидатів, в 130-ому – 13. У  131-му зареєстровано 16 кандидатів у народні депутати, в окрузі № 132 –  13.

Окрім того, 45 мешканців Миколаївської області ввійшли до списків 13 політичних партій, які балотуються на позачергових виборах народних депутатів. За партійними списками найбільше кандидатів від Миколаївської області включили партії «Соціальна справедливість» та «Європейська Солідарність». Найменше представництво (в кількості однієї особи) кандидати від Миколаївської області мають у партійних списках Об’єднання «Самопоміч», партії «Незалежність», «Аграрної партії України» та ВО «Свобода».

Червень характеризувався переважно дочасною кампанією потенційних кандидатів, які проявляли активність ще до офіційної реєстрації та набуття статусу суб’єктів виборчого процесу.

 

 

«Найбільш розповсюдженими формами агітації в регіоні стали використання місцевих засобів масової інформації та прямої роботи з виборцями. Причому партії були більш широко представлені в ЗМІ та на зовнішній рекламі, а кандидати по мажоритарних округах більше уваги приділяли прямій роботі з виборцями», - наголошує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Миколаївській області.

Відповідно до аналізу всіх форм передвиборчої агітації можна визначити п’ять найбільш активних політичних партій: «Опозиційна платформа - За життя», «Слуга народу», ВО «Батьківщина», «Українська Стратегія» та «Європейська Солідарність». Аналіз мажоритарної складової показує активність наступних кандидатів по округах: № 127 – Борис Козир, Ігор Дятлов, Ігор Павлов; №128 – Артем Ільюк, Анатолій Дворник, Олександр Гайду; №129 – Олександр Жолобецький, Максим Невінчаний, Надія Іванова; №130 – Андрій Вадатурський, Володимир Фроленко, Ігор Бриченко; №131 – Владислав Невеселий, Єрік Григорян, Олександр Лівік; № 132 – Вадим Підберезняк, Наталія Сабліна, Олександр Кушнір.

Однією з проблем, виявленою в процесі аналізу, є активність кандидатів, які є чинними народними депутатами. Нардепи наголошують на проведенні своєї роботи відповідно до Закону України «Про статус народного депутата», хоча в той же час Закон України «Про вибори народних депутатів України» встановлює для кандидатів порядок та обмеження щодо ведення передвиборчої агітації. Тому ОПОРА звернулась до ЦВК за роз’ясненням щодо порядку застосування двох нормативно-правових актів під час виборчого процесу.    

Серед порушень, зафіксованих спостерігачами ОПОРИ у червні, найбільш розповсюдженим було розміщення (на білбордах та сітілайтах) та розповсюдження агітаційних матеріалів без вихідних даних.  Зокрема такі матеріали розміщували або розповсюджували кандидати Артем Ільюк, Анатолій Гасюк, Борис Козир, Андрій Вадатурський, Володимир Фроленко, Анатолій Дворник, Ігор Дятлов, Ігор Павлов, Анатолій Ніколенко а також політичні партії «Опозиційна платформа - За життя», «Європейська Солідарність», «Опозиційний Блок» «Батьківщина». Щодо усіх виявлених випадків спостерігачі звернулись поліції. Також ОПОРА звернулась до поліції з приводу можливого порушення обмежень щодо ведення передвиборчої агітації Володимиром Тимошиним та Ігорем Павловим. Дані кандидати надавали товари виборцям, що заборонено виборчим законодавством.

Незважаючи на скорочені часові межі виборчого процесу окружні виборчі комісії на Миколаївщині утворилися вчасно й у повному складі.  Від моменту їх формування спостерігачі зафіксували кілька порушень виборчого законодавства. Так, наприклад, постановою ЦВК від 31 травня затверджено склад ОВК № 128, до якої було включено Спартака Гукасяна – від політичної партії «Україна Майбутнього». А 19 червня своєю Постановою ЦВК зареєструвала дану особу кандидатом у народні депутати. До 24 червня Спартак Гукасян залишався членом окружної виборчої комісії, поки ЦВК не прийняла рішення про його виключення.

У свою чергу, ОВК № 130 затвердила постанову, якою дозволила бухгалтеру і юристу ОВК у разі потреби бути присутніми на засіданнях комісії, що є порушенням Закону України «Про вибори народних депутатів України». 

А ОВК № 131 5 червня затвердила Регламент роботи, який не відповідав чинному виборчому законодавству, а також грубо порушував права офіційних спостерігачів та інших суб’єктів виборчого процесу. Тому 10 червня спостерігач ОПОРИ подав до суду адміністративний позов, в якому попросив суд визнати даний документ протиправним.  У роботі  ОВК № 127, 129 та 132 порушень не виявлено. Однак основна проблема в роботі всіх шести окружних виборчих комісій – часті заміни членів ОВК (майже 30% від загальної кількості).

 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)