1 липня спостерігачка ОПОРИ звернулася до поліції з двома заявами стосовно розміщення агітаційних білбордів на користь двох кандидатів у народні депутати на виборчому окрузі №141 (центр – місто Білгород-Дністровський).

Так, вдень 1 липня ОПОРА виявила білборд на в’їзді у місто Татарбунари із зображенням кандидата у народні депутати від партії «Слуга народу» Олександра Ткаченка та написом: «Зе! Депутат Ткаченко Олександр. Слуга народу. Зробимо їх ще раз!». На борді не зазначені вихідні дані і, відповідно, неможливо встановити, чи здійснювалося їх виготовлення за рахунок виборчого фонду кандидата.

Цього ж дня біля в’їзду у Татарбунари ОПОРА зафіксувала рекламний щит із зображенням кандидата-самовисуванця Василя Резніченка та написом: «Заможна Бессарабія – успішна Україна. Кандидат в народні депутати України, 141 виборчий округ. Василь Резніченко». На білборді також відсутні вихідні дані.

У заявах ОПОРА просить поліцію перевірити джерела фінансування, дотримання порядку замовлення та розміщення обох білбордів, а також наявність на них вихідних даних, і у разі підтвердження інформації вжити заходів відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення.

«У розміщені зовнішньої реклами із зображеннями та прізвищами зареєстрованих кандидатів в одномандатних округах у період виборчого процесу без відповідних вихідних даних вбачаються ознаки порушення, передбаченого ст. 21213 КУпАП щодо виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.  Окрім того, згідно з ч. 6 ст. 68 Закону України «Про вибори народних депутатів», фінансування передвиборчої агітації здійснюється винятково за рахунок коштів державного бюджету, виділених на здійснення передвиборчої агітації, та виборчих фондів кандидатів в одномандатних округах. Оскільки зазначені матеріали не містять відомостей про замовника, тираж, установу, що здійснила друк та відповідального за випуск, є ймовірність, що виготовлення та розміщення таких матеріалів було профінансовано не з виборчих фондів, що може розглядатись як порушення встановлених законом обмежень щодо ведення передвиборної агітації, відповідальність за що передбачена ст. 21210 КУпАП», - пояснив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області

 
 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)