26 червня у Харкові тренери ОПОРИ Павло Романюк і Богдан Мохончук провели тренінг «Ефективна поліція — забезпечення законності виборчого процесу», в якому  взяли участь більше 50 поліцейських превенції і слідчих поліції, які працюють в місті і області.

Тренери поговорили з поліцейськими про особливості виборчого процесу під час виборів народних депутатів та розказали про те, чим він відрізняється від президентської кампанії. Під час навчання обговорили основні види і типи порушень, хто є суб’єктами цих виборів, які в них права і обов’язки, як має працювати поліція у день виборів та які основні виклики постають перед правоохоронцями.

Окрім цього, тренери і поліцейські розбирали конкретні кейси, на прикладі яких правоохоронці аналізували порушення та те, як їх кваліфікувати і підвищували навички з складання адмінпротоколів.

«Нашим завданням було не тільки розповісти про основні порушення закону, які відбуваються під час виборів, але й показати, чим виборчий процес на парламентських виборах відрізняється від президентських виборів, щоб допомогти поліцейським якісно кваліфікувати і реагувати на порушення закону», — зауважив Павло Романюк.

 «Тренінг "Ефективна поліція - забезпечення законних виборів" спрямований на підвищення ефективності роботи органів Національної поліції України. Під час заходу було розглянуто та обговорено особливості профільного законодавства (як матеріального, так і процесуального), а його положення екстрапольовано на практичні завдання, які учасники мали змогу вирішити у малих групах. Представники органів Національної поліції України активно взаємодіяли з тренерами та залишили позитивні відгуки про захід», — розповів тренер Богдан Мохончук.

 

Довідково: Ця ініціатива реалізується Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» в рамках проекту «Зміцнення законодавчих та виборчих процесів шляхом посилення громадської участі та надання технічної допомоги», який здійснюється Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за британської допомоги від уряду Великої Британії. Будь-які думки, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди уряду Великої Британії.