За ініціативи ОПОРИ спільно із представниками Національної поліції здійснена перевірка зовнішньої реклами відповідно до вимог Закону «Про вибори народних депутатів України». Захід проводився 28 червня у чотирьох районах Запоріжжя. Зафіксовано 36 випадків можливих порушень виборчого законодавства.

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Запорізькій області звернулася до головного управління Національної поліції із пропозицією провести спільну перевірку дотримання вимог Закону «Про вибори народних депутатів України» щодо розміщення агітації на носіях зовнішньої реклами.

За словами  заступника начальника відділу охорони публічного порядку масових та охоронних заходів, майора поліції Олександр Кривенка, під час ознайомлення з матеріалами політичної реклами виявлено 36 випадків можливих порушень. Всі вони зареєстровані і за ними розпочата перевірка. В Дніпровському районі зафіксовано 6 випадків, у Вознесенівському – 8, в Шевченківському – 8, в Хортицькому – 14.

«З часу реєстрації кандидатів  у народні депутати ОПОРА проводить моніторинг  передвиборної агітції на відповідність нормам чинного законодавства. Дивимось на передвиборні матеріали на носіях зовнішньої реклами (білборди, сітілайти, афіші, наліпки) та друковані  матеріали передвиборної агітації, які розповсюджуються суб’єктами виборчого процесу. Одну з таких перевірок  здійснено спільно із поліцією.   У підсумку, в актах про 36 ознак порушень складених 28 червня, описано близько 200 матеріалів зовнішньої агітації без вихідних даних. Головним чином, це борди та сітілайти «команди Буряка»— коментує ситуацію координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Запорізькій області.

ОПОРА  нагадує, що згідно з ч .7 ст. 69 «Про вибори народних депутатів України» друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

 

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)