29 червня  у місті Кремінна Луганської області спостерігачі ОПОРИ виявили  факти псування білбордів з політичною рекламою двох кандидатів-мажоритарників. Про це повідомляють представники ОПОРИ з Луганщини.

Зокрема, такі дії вчинені стосовно білбордів з постерами поздоровлення зі святом Трійці від імені чинного народного депутата в цьому окрузі Віталія Курила (наразі балотується шляхом самовисування) та борда «Мир Луганщині. Олександр Лукашев. Команда Сергія Шахова» (суб’єкт висування – «Опозиційна платформа – за життя»). Зазначені об’єкти візуальної реклама розташовані на двосторонній металоконструкції, яка знаходиться поблизу залізничного вокзалу біля зупинки міжміського автотранспорту.

Місцеві жителі зазначають, що, скоріш за все, борди були зіпсовані вночі або рано вранці, адже звечора під час проведення святкових заходів з нагоди чергової річниці Дня Конституції України вони були у нормальному стані.

Нагадаємо, що у чотири дні тому, 25 червня аналогічні акти вандалізму зафіксовані стосовно білбордів «Обирай НАТО і ЄС! Долучайся»! Європейська солідарність» із портретним зображенням колишнього президента Петра Порошенка,  розташованих у тому ж 113 виборчому окрузі, а саме  місті Старобільську Луганської області.

Дії по знищенню передвиборної агітації правоохоронці можуть кваліфікувати  за статтею 157 КК України (перешкоджання виборчому праву кандидата). Якщо мета перешкоджання праву вести агітацію не зможе бути доведена, такі дії будуть кваліфікуватися як хуліганство, поєднане зі знищенням та пошкодженням майна.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)