У Хмельницькому працівники відділів превенції та слідчі взяли участь у тренінгах «Ефективна поліція – забезпечення законності виборчого процесу», під час яких вчилися виявляти виборчі порушення та реагувати на них. Провели навчання 27 червня громадські омбудсмени із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА.

Уже вдруге ОПОРА запросила хмельницьких поліцейських на навчання щодо виборчих порушень, перші тренінги відбулися напередодні президентських виборів. Цього разу правоохоронці разом із тренерами, громадськими омбудсменами з виборчих прав говорили про особливості законодавства, що стосується саме парламентських виборів.

Тренінги складалися з двох частин – теоретичної та практичної. Спершу розглянули законодавчі засади виборчого процесу, проаналізували типи можливих порушень, обговорили суперечливі питання, а відтак перейшли до практичних завдань: аналізували запропоновані тренерами ситуації, визначали тип порушення у кожному конкретному випадку, розробляли алгоритм дій працівників поліції.

Крім того, учасники тренінгу розповідали про свій досвід роботи на виборах президента, проблеми, з якими зіштовхувалися, правопорушення, які фіксували найчастіше.

За словами тренера, теперішнє навчання насамперед спрямоване на те, щоб нагадати поліцейським основи виборчого права.

«У контексті цього тренінгу ми пояснювали, в чому відмінність від президентської кампанії. Головні завдання правоохоронців під час виборів – вміти виявляти адміністративні правопорушення й кримінальні злочини, розрізняти, що таке агітація і незаконна агітація, належним чином реагувати на порушення, фіксувати їх та притягувати до відповідальності винних осіб, – пояснив омбудсмен. – Приємно, що на цьому тренінгу ми бачимо частину осіб, з якими працювали раніше і які вже мають певні знання. Взагалі такі навчання поліпшують кваліфікацію поліцейських і допомагають їм більш ефективно працювати».

Своїми враженнями про тренінг поділилася заступниця начальника управління патрульної поліції в Хмельницькій області Альона Стрижак, яка працювала в першому та другому турах виборів президента України. Вона зазначила, що під час тренінгу йшлося і про проблеми, з якими їй ще не доводилося зіштовхуватися, та в ході навчання вдалося відшукати для них шляхи вирішення. Як зауважила пані Альона, важливо, що учасники тренінгу, визначили, чим відрізняється законодавство, яке стосується парламентських виборів, від того, що діяло на виборах президента України.

 

Довідково: Ця ініціатива реалізується Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» в рамках проекту «Зміцнення законодавчих та виборчих процесів шляхом посилення громадської участі та надання технічної допомоги», який здійснюється Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за британської допомоги від уряду Великої Британії. Будь-які думки, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди уряду Великої Британії.