Львівські правоохоронці вчилися ефективно реагувати на порушення під час виборчого процесу. 26 і 27 червня у містах Червоноград та Львів тренерки Громадянської мережі ОПОРА  провели тренінг «Ефективна поліція - забезпечення законності виборчого процесу». У навчанні взяли участь 52 поліцейських превенції та 22 слідчих з Львівщини.

Тренерки розповіли поліцейським про  особливості виборів народних депутатів України, чим вони відрізняються від президентських, про основні типи порушень під час виборчого процесу, особливості дня голосування, права і обов’язки суб’єктів виборів і роль поліції у дотриманні законодавства. Окрім теоретичної частини поліцейські аналізували у групах та назагал приклади фотопорушень, які стосувалися зовнішньої реклами. Також учасники тренінгу розповідали колегам про власні кейси порушень з якими зустрічалися під час президентської кампанії.

«З чим найбільше приїхали поліцейські, питали про допуск до виборчої дільниці, коли трапиться якесь правопорушення, про алгоритм дій, як він має потрапити і що вчиняти на дільниці. Виникали питання щодо охорони виборчої документації в день голосування, ми пройшли кейси з підробки виборчої документації, проблеми кваліфікації підкупу виборів і яка є судова практика з такими випадками», - сказала Тетяна Юзвяк, радниця з юридичний питань Громадянської мережі ОПОРА.

«Розбирали певні кейси, якщо в майбутньому будуть в нас такі випадки, щоб на практиці з ними справитися. Наприклад, розміщення реклами на білбордах, будинках, державних установах. Також часто на практиці в нас були питання включення або невключення виборців у список», - розповів заступник командира 3 батальйону Патрульної поліції Львівщини Андрій Пушкар.

Слідча ГУНП у Львівській області Олеся Цап додала: «Ситуації, зокрема порушення виборчого законодавства з якими ми зустрічалися на практиці - фотографування та пошкодження бюлетенів, видача їх одній особі більше, ніж один раз, а також пошкодження скриньок. З’ясували моменти по цьому, бо це дуже актуально». 

 

Довідково: Ця ініціатива реалізується Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» в рамках проекту «Зміцнення законодавчих та виборчих процесів шляхом посилення громадської участі та надання технічної допомоги», який здійснюється Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за британської допомоги від уряду Великої Британії. Будь-які думки, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди уряду Великої Британії