27 червня в амбулаторії села Руське Поле Тячівського району в одному із кабінетів закладу спостерігач ОПОРИ зафіксував чималу кількістьдрукованої агітаційної продукції з іменем кандидата у народні депутати по округу №71 (центр - Хуст) Валерія Лунченка. Також у соціальних мережах ширилася інформація про те, що напередодні у цій же амбулаторії охочим  нібито від імені нардепа організували безкоштовний офтальмологічний огляд та видавали  окуляри.

Під час перевірки інформації про роздачу окулярів, спостерігач ОПОРИ зафіксував кількох людей, які виходили у коридор з новими окулярами у руках. У кабінеті, в якому ймовірно проводили огляд, спостерігач зафіксував друковану агітаційну продукцію із іменем кандидата у нардепи Валерія Лунченка та викликав поліцію у зв’язку із агітацією у муніципальній установі - закладі охорони здоров’я. На момент приїзду патрульних, агітаційної продукції на місці вже не було.

У амбулаторії села Руське Поле у коментарі комунікаційниці ОПОРИ повідомили, що лікар-офтальмолог перевіряв гостроту зору, за потреби – виписували окуляри, а якщо потрібних не було в наявності – виготовляли окремо. Окуляри люди могли отримати безкоштовно.

«Ми не знаємо за який рахунок. Лікар приїжджав. Хто його запрошував? Я не знаю. Нас повідомили, що прийде офтальмолог. У нас часто їздять. У нас кожен рік так», - розповіли в амбулаторії села Руське Поле по службовому телефону, втім співрозмовниця не представилася.

За номером, який вказаний в оголошенні про огляд комунікаційниці ОПОРИ розповіли, що організатором акції була одна із оптик, яка знаходить у місті Хуст.

«Цю акцію організовувала наша оптика. Люди отримали окуляри безкоштовно, як по акції, так. Наша оптика знаходиться в Хусті», - розповіла адміністраторка оптики, яка представилася як Вікторія.

Напередодні у соціальній мережі Фейсбук користувач Василь Микуляк оприлюднив  відео та фото де видно, як виборці повідомляють, що у амбулаторіях сіл Руське Поле та Вонігово їм видавали безкоштовні окуляри та агітаційні газети від Лунченка. Комунікаційниця ОПОРИ звернулася за коментарем до народного депутата за списком «Народного Фронту» , а нині - самовисуванця на окрузі 71 Валерія Лунченка, однак на момент публікації відповіді не отримала. Зокрема, нардеп не відповів на дзвінок, на СМС та повідомлення через Фейсбук. ОПОРА готова оприлюднити позицію Валерія Лунченка щодо описаного інциденту одразу, як отримає коментар.

«Щодо інформації, яка стала відома із відео, то чи був факт порушення Закону - свою оцінку повинні надати правоохоронці, - зазначив координатор Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області. - Ми готуємо звернення до поліції з проханням розібратися у ситуації». 

ОПОРА звертає увагу, що чинним законодавством заборонено непрямий підкуп виборців. Так, згідно частини 14 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.

За непрямий підкуп виборців передбачено адміністративну (ст. 212-10 КУпАП) та кримінальну (ч.3 ст. 160 КК України) відповідальність.

Згідно зі статтею 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення України   здійснення передвиборної агітації особою, участь якої у передвиборній агітації заборонена законом, проведення передвиборної агітації поза строками, встановленими законом чи в місцях, що заборонені законом, здійснення передвиборної агітації у формах і засобами, що суперечать Конституції або законам України, або інше порушення встановлених законом обмежень щодо ведення передвиборної агітації, крім випадків, передбачених статтями 212-9, 212-13 та 212-14 цього Кодексу, а так само агітація в день проведення референдуму - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до частини 3 статті 160 ККУ, здійснення передвиборної агітації (агітації референдуму) шляхом надання підприємствам, установам, організаціям неправомірної вигоди або надання безоплатно товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення найменування, символіки, прапора політичної партії, вартість яких не перевищує розміру, встановленого законодавством), робіт, послуг - карається обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

Також днями, в Ужгороді поліція зафіксувала звернення стосовно підкупу виборців. «До поліції надійшло одне звернення стосовно ймовірного підкупу виборців. Вже  визначене кримінальне провадження за частиною 2 статті 160 Кримінального Кодексу України. Наразі інформація перевіряється», - зазначила речниця поліції у Закарпатській області Інеса Манзулич.

ОПОРА нагадує, що відповідальність за прямий підкуп виборців встановлена у ч.1.2 ст. 160 КК України, де зокрема згідно ч.2 ст. 160 КК України встановлено відповідальність за  пропозицію, обіцянку або надання виборцю чи учаснику референдуму неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права чи права на участь у референдумі (відмова від участі в голосуванні, голосування на виборчій дільниці (дільниці референдуму) більше одного разу, голосування за окремого кандидата на виборах, кандидатів від політичної партії, місцевої організації політичної партії або відмова від такого голосування, передача виборчого бюлетеня іншій особі).

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)