25 червня у Сумах відбулися тренінги Громадянської мережі ОПОРА «Ефективна поліція - забезпечення законності виборчого процесу», на якому правоохоронців навчали належно протидіяти порушенням законодавства про вибори.

Захід зібрав дві групи поліцейських - поліцію превенції та слідчих. Тренінги проводили представники ОПОРИ Павло Романюк та Богдан Мохончук. Кожен з тренінгів складався з двох частин. Учасники визначали особливості виборів народних депутатів, дізнались про статус суб'єктів виборчого процесу, обговорили як діяти у випадку типових порушень виборчого законодавства. Друга частина тренінгів була присвячена виробленню практичних навичок: на прикладі конкретних кейсів правоохоронці визначались як кваліфікувати дії правопорушника, належно скласти адмінпротокол, який алгоритм дій при порушенні є найбільш ефективним.

 

Як наголосив тренер заходу Павло Романюк, поліція виконує важливу роль у попередженні правопорушень під час виборчого процесу, а тому у ході тренінгу він намагався дати правоохоронцям такі «інструменти», які сприятимуть їхній ефективній роботі.

«Ми розповідали поліцейським про особливості виборів народних депутатів і намагалися на контрасті звернути увагу на ключових відмінностях вимог виборчого законодавства у порівнянні з попередньою виборчою кампанією», - зауважив Павло Романюк.

Учасники заходу у першу чергу підкреслили його практичну спрямованість.

Заступник начальника Сумського районного відділу поліції Віталій Ткаченко зазначив:

«Дійсно, те, що було на президентських виборах відрізняється від того, що було на парламентських. Дякую вам за цікавий тренінг. Особливо корисними будуть у нашій роботі приклади з практики - наприклад, про розташування білбордів».

Слідча Шосткинського відділу поліції Тетяна Андрущенко додала: «Тренінг був корисний, у першу чергу тому, що ми отримали практичні рекомендації як діяти у випадку окремих порушень виборчого законодавства».

Слідча Середино-Будського відділу поліції Наталія Михайлик сказала: «Думаю, набуті сьогодні знання та навички я та мої колеги вже скоро матимемо змогу застосувати на практиці».

«Сподіваюсь, що наша робота дійсно матиме результат і підвищить якість як попередження адміністративних правопорушень та злочинів, так і їх розслідування, а також доведеність у судах. Матимемо надію, що права суб'єктів виборчого процесу будуть надійно захищеними Національною поліцією», - підсумував тренер заходу Богдан Мохончук.     

 Довідково: Ця ініціатива реалізується Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» в рамках проекту «Зміцнення законодавчих та виборчих процесів шляхом посилення громадської участі та надання технічної допомоги», який здійснюється Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за британської допомоги від уряду Великої Британії. Будь-які думки, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди уряду Великої Британії.