25 і 26 червня у містах Подільськ та Одеса відбулися тренінги для співробітників поліції, які провели представники ОПОРИ.

Навчання проводилося у два етапи. Під час першої частини роботу провели з працівниками підрозділів превентивної діяльності Головного управління Національної поліції в Одеській області та патрульними поліцейськими, а під час другої частини – зі слідчими. В обох заходах взяли участь понад 40 співробітників. Поліцейським розповіли про  особливості виборів народних депутатів України та чим вони відрізняються від президентських, про основні типи порушень під час виборчого процесу, особливості дня голосування, права і обов’язки суб’єктів виборів і роль поліції у дотриманні законодавства.

«Ми проводили ці тренінги на запит Національної поліції, щоб покращити знання працівників про виборче законодавство. Ми розглянули Кримінальний кодекс та Кодекс про адміністративні правопорушення у сфері саме можливих порушень виборчого процесу, обговорили конкретні приклади порушень, переглянули фото і відео. Також було надано методичні рекомендації для поліцейських, як їм діяти в різних ситуаціях. Учасники були досить активними, зразу включилися в роботу, тому сподіваємося, що вони будуть оперативно реагувати на порушення відповідно до законодавства», - зазначили в ОПОРІ.

«Інформація була дуже корисною і легкою для сприйняття, все дуже доступно, лаконічно, ясно, з прикладами. Тобто я розумію, як це застосовувати на практиці, після такого навчання. Не треба довго сидіти, самотужки читати закони, а просто скористатися методичним посібником ОПОРИ і пригадати те, чому навчали», - розповів заступник начальника відділу превенції Подільського ВП Сергій Попов.

 

Довідково: Ця ініціатива реалізується Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» в рамках проекту «Зміцнення законодавчих та виборчих процесів шляхом посилення громадської участі та надання технічної допомоги», який здійснюється Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за британської допомоги від уряду Великої Британії. Будь-які думки, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди уряду Великої Британії.