В місті Новомосковськ, що є центром виборчого округу №38 на Дніпропетровщині, кандидати в народні депутати в основних відомостях про себе вказали про приналежність до політичних партій, разом з тим, партії в цьому окрузі висунули інших кандидатів. Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА розбирались в ситуації.

Напередодні в Новомосковському районі спостерігачі ОПОРИ зафіксували білборди кандидата в народні депутати Івана Жадана. На білбордах зазначено «Жадан Іван. Член ПП «ГОЛОС»». Натомість, за даними сайту Центральної виборчої комісії, Іван Жадан самовисуванець, в біографічній довідці кандидат вказав, що є членом політичної партії «Голос».

Віталій Жеганський, координатор Політичної Партії «ГОЛОС» у Дніпропетровській області повідомив спостерігачам ОПОРИ: «Коли мені стало відомо, що самовисуванець Іван Жадан подав дані до ЦВК із зазначенням, що він є членом Політичної Партії «ГОЛОС», я звернувся до юристів із центрального офісу партії, вони в свою чергу подали відповідні документи в ЦВК, щоб цю недостовірну інформацію прибрали. 25 червня 2019 мені надіслали фото білборда із Новомосковська, на якому самовисуванець Іван Жадан використав логотип ПП «ГОЛОС» для своєї політичної реклами, дана інформація також передана юристам і від нас буде скарга на цей матеріал у відповідності до діючого законодавства».

Досліджуючи ситуацію, спостерігачі також виявили, що в 38 виборчому окрузі зареєстровано кандидатом від партії ВО «Батьківщина» Віталія Скакуненка. Разом з тим, самовисуванець Андрій Костюк в інформації про себе вказав, що також є членом партії ВО «Батьківщина».

Олександр Мірошник, представник партії «Батьківщина» в Новомосковську повідомив ОПОРІ: «Андрій Костюк не є членом партії, він не висувався від ВО «Батьківщина». Він -самовисуванець».

Також, в 38 виборчому окрузі зареєстровано кандидатом в народні депутати від політичної партії «Опозиційна платформа – За життя» Володимира Арутюнова. Кандидат в народні депутати Денис Шкуратський в основних відомостях про себе зазначив, що є членом політичної партії «Опозиційна платформа – За життя». Наразі зв’язатись з кандидатами не вдалось.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)