Cекретар 158 округу протримався на посаді одну добу.

Спостерігачами ОПОРИ на Сумщині було проведено аналіз того, які зміни відбулись у складі окружних виборчих комісій, створених  для позачергових виборів народних депутатів. Зокрема, зміни до складу ОВК за округами 157-162 вносились постановами ЦВК №№ 929, 942, 943, 949 - 951, 955, 965, 974 - 976, 984, 992, 1002, 1017, 1018, 1046, 1047, 1048, 1069, 1070, 1071, 1115 - 1118.

 

Найменше замін (лише одна) відбулось у персональному складі ОКВ за виборчим округом № 157, трохи більше (2 заміни) в ОВК  161 округу. Троє осіб були замінені у складі ОВК виборчого округу № 158. Чотири заміни відбулось у складі ОВК округу № 160 і п’ять – у 159. Також мали місце численні зміни у керівному складі ОВК. Зокрема, у 161 окрузі було призначено нових голову комісії, його заступника та секретаря комісії. Ними, відповідно, стали Василь Кузьменко, Валентина Качашкіна та Сергій Запорожець. Через кілька днів Валентину Качашкіну на посаді заступника голови ОВК замінила Валентина Гісс. Секретарем ОВК у 160 окрузі стала Синяговська Антоніна. Заступниками голови комісії були призначені  Москаленко Олександр (158 округ) та Марина Горбань (159 округ). У 158 окрузі двічі замінювали секретаря ОВК - перший призначений, Фоменко Валерій, наступного ж дня відмовився від цієї позиції. Наразі секретарем ОВК 158 округу є Ольга Коротун.

Аналіз показує, що найбільш активно у комісіях відбувались заміни представників партії «5.10». Чотирьох представників в ОВК Сумщини було замінено «Інтернет партією України», а партіями «Єдина країна», «Правий сектор», «Нова політика», «Зелена планета» та «Радикальною партією Олега Ляшка» - по 2 членів ОВК. По одному представнику на виборчих округах Сумщини замінили «Партія зелених України», «Свобода», Конгрес Українських Націоналістів, «Опозиційний блок», Блок Петра Порошенка «Солідарність», «Батьківщина», «Народний фронт», «Солідарність жінок України» та «Громадянська позиція».

Раніше наші спостерігачі повідомляли про проблеми у роботі ОВК, пов’язані із відсутністю належного програмного забезпечення. Наразі проблему вирішено і всі ОВК працюють в штатному режимі.

Зауважимо, що відповідно до статті 27 Закону України «Про вибори народних депутатів України», окружні виборчі комісії утворюється Центральною виборчою комісією не пізніш як за шістдесят два дні до дня голосування у кількості не менше дванадцяти і не більше вісімнадцяти осіб. Персональний склад ОВК формується виходячи з подань або політичних партій, депутатські фракції яких зареєстровані в Апараті Верховної Ради України поточного скликання або політичних партій - суб’єктів виборчого процесу, кандидати у депутати від яких зареєстровані у загальнодержавному окрузі.

Водночас на позачергових виборах народних депутатів України відповідно до ч. 2 ст. 107 Закону України «Про вибори народних депутатів України» окружні виборчі комісії утворюються не пізніш як за п’ятдесят днів до дня голосування за поданнями суб’єктів внесення подання, визначених пунктом 1 частини другої статті 27 цього Закону (не більш як по одній кандидатурі до складу кожної окружної виборчої комісії), а також партій - суб’єктів виборчого процесу, кандидатів у депутати від яких було зареєстровано у загальнодержавному окрузі на останніх виборах депутатів (не більш як по одній кандидатурі до складу кожної окружної виборчої комісії), що вносяться до Центральної виборчої комісії не пізніш як за п’ятдесят три дні до дня голосування у порядку, встановленому статтею 27 цього Закону. Кандидатури від партій - суб’єктів виборчого процесу, кандидатів у депутати від яких було зареєстровано у загальнодержавному окрузі на останніх виборах депутатів, включаються до складу комісій шляхом жеребкування в порядку, встановленому Центральною виборчою комісією

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.