Пошкоджена зовнішня реклама із обличчями Петра Порошенка та заступника міського голови Запоріжжя, публічні акції протесту, чорний піар із порушенням правил благоустрою та інші активності, пов'язані із діяльністю потенційних та зареєстрованих кандидатів у народні депутати наприкінці червня у Запорізькій області.

З 15 по 25 червня ОПОРА фіксувала у Запорізькій області випадки пов'язані із потенційними та зареєстрованими кандидатами на позачергових виборах народних депутатів України. Розглядалися випадки із маркерами чорного піару та можливими ознаками агітації під час публічних акцій, у вуличній розклейці, зовнішній рекламі, електронних виданнях та соціальних мережах.

21 червня представники ОПОРИ зафіксували присутність депутата Запорізької обласної ради Ярослава Гришина на громадській акції із ознаками чорного піару. На заході він закликав присутніх фіксувати прояви корупції з боку прокурора Запорізької області, державного радника юстиції 3-го класу Валерія Романова. Участь в події прокоментував на своїй сторінці у фейсбук так: «Беру слово на мітингу проти свавілля та злочинів банди прокурора Запорізької області Романова та його першого заступника Кармана на прізвисько «Вася куля в роті». Негайне звільнення - підозра - затримання - суд - позбавлення волі 15 років з конфіскацією всього майна корупціонерів!». Учасники мітингу використовували плакати із закликами, зокрема «Валера — годі красти» та «Романов — Свинарчук». На заході також був присутній депутат Запорізької міської ради Михайло Прасол. Згадані місцеві політики — офіційно зареєстровані ЦВК як кандидати-самовисуванці на позачергових виборах у народні депутати України у 2019 році. Ярослав Гришин — 17 червня в одномандатному виборчому окрузі № 75. Михайло Прасол — 10 червня в ОВО №76.

https://www.youtube.com/watch?v=cTbJNjESEGU

23 червня в Заводському районі Запоріжжя, що входить до одномандатного виборчого округу № 75, ОПОРОЮ помічені розклеєні оголошення із маркерами чорного піару. Там були перераховані члени «команди Буряка» з іменами та обличчями (про яких ми згадували у попередніх публікаціях) із гаслом: «Нам трамваї непотрібні! Ми на мерседесах». Нагадаємо, що зображений на цьому матеріалі голова Запорізької міської ради Володимир Буряк, зареєстрований 23 червня в ЦВК під номером 8 від політичної партії «Опозиційний блок» на майбутніх виборах до Верховної Ради.

24 червня на мосту Преображенського в Запоріжжі сфотографовані сітілайти із рекламою «команди Буряка», де спочатку з'явилися написи фарбою, а потім вони були заретушовані. Зіпсований борд зафіксований в Шевченківському районі Запоріжжя (ОВО №77). Це матеріал від партії «Європейська солідарність», де залите фарбою обличчя Петра Порошенка.

Також помічене вуличне оголошення зі сповіщенням, що 21 червня о 18.00 в школі № 24 відбудеться зустріч із кандидатом у народні депутати Анатолієм Пустоваровим. Місцевих мешканців запросили до «активної участі в цій зустрічі». Спостерігачі ОПОРИ завітали до запорізької загальноосвітня школи №24 Запорізької міської ради у назначений час і з'ясували, що анонсований захід не відбувся. Станом на 25 червня Анатолій Пустоваров не є офіційно зареєстрованим кандидатом у народні депутати України.

З критикою Анатолія Пустоварова, члена «команди Буряка» із оціночними судженнями та емоційною лексикою виступило інтернет видання «Regionnews». Із посиланням на допис у фейсбук мешканки Запоріжжя, воно зазначило у заголовку: «Цинізм вищої міри: в Запоріжжі відрізали шмат дерева, щоб відкрити біл-борд з Пустоваровим».

Інтернет-видання «Український Південь» у своєму дайджесті кандидатів по одномандатних виборчих округах в народні депутати України від Запоріжжя та області називає чинного народного депутата і самовисуванця в окрузі № 82 Володимира Кривохатька «одіозним» кандидатом. Маркери чорного піару зустрічаємо в публікації сайту «Svoboda.FM» «Імена російського реваншу – в поданні щодо скасування закону про мову» де в переліку імен згадується зареєстрований в ОВО № 80 кандидат Євген Балицький. Сайт «Главком» згадує цього політика у тексті на цю ж тему під назвою «Російський реванш. Список депутатів, які вимагають скасувати закон про мову».

Відповідно до частини 13 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» партія - суб'єкт виборчого процесу, кандидат у депутати мають право звернутися до засобу масової інформації, що оприлюднив інформацію, яку партія або кандидат вважають недостовірною, з вимогою опублікувати їх відповідь. ЗМІ, що оприлюднив відповідний матеріал, не пізніш як через три дні після дня звернення з вимогою про відповідь, але не пізніше останнього дня перед днем голосування зобов'язаний надати партії, кандидату у депутати, щодо яких поширено недостовірну інформацію, можливість оприлюднити відповідь.

 

За коментарями звертайтеся:

email: zp@opora.org.ua

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)